Ulicami Moskvy pochodujú pravoslávne hliadky. Bránia chrámy

Ulicami Moskvy a ďalších ruských miest začali chodiť pravoslávne hliadky, ktorých členovia chránia chrámy pred útokmi agresívnych neveriacich. K akcii v minulých dňoch vyzvalo vedenie ruského pravoslávia v reakcii na škandál punkovej skupiny Pussy Riot. Pri hliadkovaní sa má všetko zaobísť bez násilníckych konfliktov.

22.08.2012 17:24
Pussy Riot Foto:
Členky kontroverznej ruskej hudobnej skupiny Pussy Riot prerušili 21. februára 2012 omšu v pravoslávnej katedrále a odspievali tam pieseň, v ktorej vyzývali Pannu Máriu, aby "vyhnala" Vladimira Putina z Kremľa.
debata (12)

„Pokiaľ odhalíme osoby, ktoré sa k pravoslávnym svätyniam chovali neúctivo a urážali vieru či duchovných, vyhradzujeme si právo zasiahnuť,“ uviedol pre agentúru Interfax Ivan Otrakovskij, vodca hnutia Svätá Rus. Zdôraznil, že k agresii na prípadných útočníkov hnutie nevyzýva. V prípade potreby bude svoj postup koordinovať s políciou.

Otrakovskij sa pre ruské vysielanie stanice BBC vyjadril, že v Moskve už pôsobí najmenej sedem dobrovoľníckych hliadok a mohli by vzniknúť vo všetkých ruských mestách. „Je to naša krajina a my sme tu páni, my nesieme za ňu zodpovednosť. Tento veľký štát vybudovali naši pravoslávni predkovia. Nemôžeme nečinne sledovať ako rodnú vieru likviduje zbabelé mlčanie ľudí, ktorí sa od nej odvrátili,“ tvrdí vodca Svätej Rusi.

Iniciatívu Otrakoského podporilo aj ruské ministerstvo vnútra. Hovorca moskovského patriarchátu Dmitrij Smirnov sa vyjadril, že vznik hliadok je reakciou na „duchovný terorizmus“. Moskovské súdy obdržali ďalšie žiadosti o kompenzáciu morálnej ujmy veriacim, ktorým pätica rockeriek z Pussy Riot spôsobila svojím improvizovaným vystúpením. Prvú žalobu podala obyvateľka Novosibirska Irina Ruzankinová. Žiada náhradu vo výške 30-tisíc rubľov (760 eur). O rovnaké odškodnenie požiadali ďalší dvaja veriaci. Ich žiadosťami sa súd v moskovskom Kunceve bude zaoberať na pojednávaní 6. septembra.

12 debata chyba