Pacient Breivik vyjde Nórov viac než väzeň

Bez ohľadu na verdikt nórsky masový vrah adresu nezmení. Ako zdravý väzeň i ako liečený duševne chorý človek zostane Anders Breivik vo väznici, v ktorej čakal na proces.

24.08.2012 08:22
Anders Behring Breivik Foto:
Anders Breivik
debata (3)

Súd o osude vraha 77 ľudí rozhoduje v piatok. Keďže o vine niet najmenších pochýb a sám Breivik sa k nej hlási, zostalo poslednou hádankou len určenie jeho psychického stavu. Od toho bude závisieť aj ďalší postup.

„O bezpečnosť bude postarané, či už dostaneme na starosť pacienta odsúdeného na nútenú starostlivosť, alebo väzňa,“ vyhlásil Knut Bjarkeid, šéf väznice Ila, v ktorej Breivik aj doteraz čakal na rozsudok. „Ochránime spoločnosť pred zločincami,“ citoval ho nórsky denník Aftenposten.

Dnešné vynesenie verdiktu nasleduje viac ako rok a mesiac od 22. júla 2011, keď Breivik, prezlečený za policajta a hnaný nenávisťou voči multikulturalizmu, zaútočil na tých, ktorých vnímal ako jeho pôvodcov. Terčom jeho bombového útoku boli kancelárie vládnucich socialistov a masaker zavŕšil v letnom politickom tábore mládežníckeho hnutia strany. Zanechal za sebou 77 mŕtvych, najväčšiu vraždu v mierových časoch v Nórsku. Súdny proces však zbrzdila dvojica protichodných psychiatrických posudkov – podľa jedného trpí masový vrah duševnou poruchou, podľa druhého si svoje konanie plne uvedomoval.

Breivik má v súčasnosti k dispozícii vo väzení tri cely, aby sa predišlo jeho kontaktom s ostatnými väzňami. Tri izby, každá s hrubými stenami a rozlohou približne osem štvorcových metrov, slúžia na spánok, cvičenie a posledná je pracovňou. Všetko zariadenie je strohé a napevno pripevnené, vrátane prenosného počítača. Ten nemá pripojenie na internet, hoci Breivik môže používať offline verziu Wikipédie. Či mu počítač zostane aj po vynesení rozsudku, to sa ešte nevie.

Na Breivika dohliada tridsiatka strážnikov, pričom žiaden z nich s väzňom nesmie zostať osamote. Približne podobné, hoci trochu sprísnené podmienky na Breivika čakajú aj v prípade, že ho súd dnes pošle do väzenia. Za masovú vraždu je najvyšší trest 21 rokov, ktorý možno predlžovať až na doživotie.

Možnosť nútenej psychiatrickej liečby pacienta, ktorý je hrozbou pre spoločnosť, si už vo väzení Ila vyžiadala veľké stavebné úpravy. „V tom prípade bude jednotka fungovať ako nemocnica,“ citovala televízia NRK šéfa bezpečnosti Yngveho Ystada. V takom prípade bude mať Breivik k dispozícii väčšiu izbu s vlastnými hygienickými zariadeniami. Dostane kontrolovaný prístup na internet, ktorý mu však v dôsledku zlého správania bude môcť vedenie ústavu načas odňať. Umožnia mu aj styk s inými väzňami, ak to bezpečnosť umožní.

Keďže podľa nórskych zákonov nemožno pacientov zamykať do ciel, museli by na Breivikovom oddelení neustále byť traja, štyria strážcovia len kvôli nemu.

Nútená psychiatrická liečba by Nórsko vyšla viac ako štvornásobok toho, koľko staranie sa o Breivika väzňa. V takom prípade sú ročné náklady vyše 600-tisíc eur. Psychiatrická starostlivosť by nórskych daňových poplatníkov vyšla na 2,7 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba