Čo urobia extrémisti s odkazom masového vraha?

Svet čakal na verdikt s masovým vrahom Andersom Breivikom a nemecká polícia zatiaľ zatýkala neonacistov. To sú dve tváre extrémizmu. Jedna v podobe osamelého útočníka, druhá ako organizovaná skupina. Breivik dostal trest 21 rokov za vraždu 77 ľudí. Nemeckých neonacistov zadržali, lebo pripravovali pochody pred výročím začatia druhej svetovej vojny 1. septembra.

25.08.2012 08:00
Anders Breivik Foto:
Anders Breivik si vypočul rozsudok súdu, ktorý ho poslal na 21 rokov za mreže.
debata (2)

"Je potrebné byť ostražitý smerom k osamelým útočníkom i k organizovaným skupinám. Takzvaný osamelý vlk je však veľmi nebezpečný, lebo je ešte náročnejšie ho odhaliť,“ hovorí o rôznej podobe hrozieb zo strany pravicových extrémistov Jean-Yves Camus z francúzskeho Inštitútu medzinárodných a strategických vzťahov.

"Vidíme viacero náznakov, že taktika osamelého vlka zostáva vo výbave radikálov. Nedávno sme boli napríklad svedkami streľby vo Wisconsine,“ povedal pre Pravdu aj Matthew Feldman z Teessidskej univerzity v Británii. V americkom štáte 5. augusta jeden strelec zabil šiestich ľudí v sikhskom chráme. Páchateľ Wade Michael Page bol členom neonacistickej scény v Spojených štátoch.

"Breivik predznamenal zvýšenie aktivít krajnej pravice v Európe a Amerike,“ tvrdí Feldman, ktorý sa zaoberá extrémizmom.

Masový vrah z Nórska však podľa Camusa nedosiahol, čo chcel. "Jeho vplyv na pravicových extrémistov je obmedzený. Polícia sa teraz viac zameriava na osamelých útočníkov. Breivik nedokázal splniť ani svoj ciel, ktorým bol rasovo motivovaný chaos v Nórsku. A jeho činy dokonca aj časť extrémnej pravice pokladá za prekročenie istých hraníc,“ vysvetľuje pre Pravdu expert.

Podľa Camusa je tak otázne, ako budú radikáli vnímať jeho odkaz. "Teoreticky by sa mohol dostať po päťdesiatke na slobodu a šíriť svoje názory. Vo väzení môže zase písať. Pre časť extrémnej pravice je hrdinom odporu proti údajnej islamizácii Európy. Iní však tvrdia, že sa zameral na nesprávne ciele, keď prevzal anglosaské protiislamské názory, ktoré sú však často spojené s podporou Izraela, kresťanským fundamentalizmom a reakcionárstvom,“ vysvetľuje francúzsky odborník.

Feldman v súvislosti s Breivikovým prípadom pripomína, že v Európe narastá hnutie, ktorého cieľom je postaviť sa proti džihádizmu. "Protimoslimská rétorika spája rôzne skupiny krajnej pravice v Európe,“ hovorí odborník. "Liga na obranu Anglicka Breivika jedným dychom odsúdila i pochválila. Problémom môžu byť narastajúce nepokoje, nenávisť a násilie aj vo forme pomsty islamských džihádistov proti pravicovým extrémistom,“ myslí si Feldman. Expert poukazuje na prípad, keď začiatkom júla zatkla britská polícia dvoch mužov ázijského pôvodu s nástražným výbušným systémom, ktorý pravdepodobne chceli použiť proti zhromaždeniu extrémistickej Ligy na obranu Anglicka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba