Dve zvyšné členky Pussy Riot utiekli pred políciou z Ruska

Ruská punková skupina Pussy Riot oznámila, že jej dve členky, ktoré hľadá polícia, opustili krajinu. Kapela to oznámila na sociálnej sieti Twitter. Päťčlenná zostava sa zviditeľnila nezvyčajným politickým protestom, keď vo februári v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa zaspievala "punkovú modlitbu" s názvom "Bohorodička, vyžeň Putina" proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

26.08.2012 14:05
Pussy Riot Foto:
Zvyšné dve členky punkovej kapely Pussy Riot utiekli z Ruska.
debata (35)

Ženy mali na hlavách svoje typické farebné kukly a identifikovať a zatknúť sa podarilo len tri. Po kontroverznom procese ich následne 17. augusta odsúdili na dva roky väzenia.

Pár dní neskôr moskovská polícia uviedla, že hľadá dve zvyšné členky, čo sa považovalo za varovanie pre skupinu, aby zastavila svoje protesty proti Putinovi. Pussy Riot však v nedeľu na Twitteri uviedli, že obe aktivistky z Ruska ušli a „verbujú zahraničné feministky na prípravu nových protestných akcií“.

Ruská polícia v pondelok potvrdila otvorenie nového vyšetrovania zvyšných dvoch členiek punkovej skupiny. Tie boli celý čas na slobode a počas procesu s troma mladými ženami na ne prokuratúra odkazovala ako na „neidentifikované účastníčky“. Odsúdenie troch speváčok, ktoré zadržiavali vo väzbe od marca, skritizovalo medzinárodné spoločenstvo vrátane Európskej únie a Spojených štátov.

35 debata chyba