Tisícky Číňanov zaútočili v Pekingu na japonskú ambasádu

Niekoľko tisíc Číňanov v sobotu zaútočilo na veľvyslanectvo Japonska v hlavnom meste najľudnatejšej krajiny sveta. Pekinská ambasáda krajiny vychádzajúceho slnka sa stala terčom útoku v rámci stupňujúceho sa napätia medzi Číňanmi a Japoncami, ktorí sa sporia o ostrovy vo Východočínskom mori.

15.09.2012 18:37
Peking, Čína, demonštrácia Foto:
Čínske bezpečnostné zložky sa snažia protestujúcich ľudí dostať od japonskej ambasády v Pekingu.
debata (5)

Proti rozzúreným zhromaždeným musela zasiahnuť aj pekinská polícia, keďže dav sa pokúšal preniknúť na pozemok ambasády. Obdobné protesty sa podľa tamojších médií konali aj v ďalších veľkých mestách, kde sa terčom stávali v Japonsku vyrobené autá či japonské reštaurácie.

Čína vyslala v piatok k ostrovom, o ktoré sa sporí s Japonskom, šesť hliadkovacích lodí. Podľa údajov Pekingu majú dohliadať na dodržiavanie zákona v okolí súostrovia známeho v Japonsku ako Senkaku a v Číne ako Tiao-ju. Tokio lode vyzvalo, aby sporné vody opustili. Stalo sa tak po tom, čo sa Japonsko začiatkom týždňa dohodlo na odkúpení troch z ostrovov od ich súkromného japonského majiteľa. Tento krok nahneval Čínu, ktorá si na súostrovie rovnako robí nárok.

Napätie medzi Japonskom a Čínou sa začalo stupňovať začiatkom júla, keď čínske lode dvakrát vstúpili do vôd v blízkosti súostrovia. Päť ostrovov vo Východočínskom mori je neobývaných, ukrývajú však významné náleziská zemného plynu a ropy. Japonsko ostrovy obsadilo v roku 1885, Čína však tvrdí, že jej patria už od 16. storočia. V auguste Japonci z ostrovov vyhostili pročínskych aktivistov.

5 debata chyba