Jedovatý alkohol môže byť z nemrznúcich zmesí z Poľska

Jedovatý alkohol mohol podľa českej polície pochádzať z nemrznúcich zmesí z Poľska. Uviedli to české Lidové noviny. Ide ale iba o jednu z vyšetrovacích verzií.

17.09.2012 08:29 , aktualizované: 09:19
Alkohol Foto:
Ilustračné foto
debata (52)

Alkoholické nápoje obsahujúce nebezpečný metanol už v Českej republike najmenj zabili 21 ľudí, v nemocniciach leží teraz 38 otrávených. Poslednou obeťou je žena z Českého Tešína, ktorá zomrela v nedeľu večer v nemocnici v Ostrave.

Metanol, ktorý sa objavil v alkoholických nápojoch v Česku, mohol byť získaný zo zmesí do ostrekovačov z Poľska. „Jednou z variant je aj toto,“ povedal Václav Kučera, šéf špeciálneho policajného tímu Metyl. Ďalšie podrobnosti ale nechcel uviesť, aby neohrozil priebeh vyšetrovania. „Je to jedna z verzií. Ale kým nie je jediná, tak sa pokračuje vo vyšetrovaní,“ povedal námestník ministra vnútra Jaroslav Hruška.

„Ja tie informácie považujem za fámu,“ povedal poľskej agentúre PAP hovorca policajného prezidenta Mariusz Sokolowski. „Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by zdroj toho alkoholu bol v Poľsku,“ dodal. Pripomenul však, že kvôli tomu, že Poľsko susedí s Českom, existuje pravdepodobnosť, že sa časť jedovatého alkoholu dostala aj do Poľska.

V roku 2010 povolila Európska únia, aby bol pri výrobe nemrznúcich zmesí používaný miesto etanolu podstatne lacnejší, ale zdravie ohrozujúci metanol. Od tej doby v Poľsku zomreli po požití alkoholu vyrobeného zo zmesí do ostrekovačov desiatky ľudí. Len vlani zaznamenali tamojšie úrady 77 prípadov otráv, z ktorých 22 skončilo úmrtím.

52 debata chyba