Nórsky lekár: Situácia v Česku je neprehľadná, na liek nie sú peniaze

České úrady nemajú metanolovú aféru pod kontrolou a situácia v krajine je neprehľadná. Podľa denníka Verdens Gang to po návrate do vlasti vyhlásil nórsky lekár Knut Erik Hovda, ktorý minulý týždeň priviezol do Česka účinný liek pre otrávených pacientov. České ministerstvo zdravotníctvo je z jeho stanoviska prekvapené, je vraj odlišné od toho, čo hovoril v Česku.

18.09.2012 18:00
Knut Erik Hovda Foto:
Nórsky lekár Knut Erik Hovda si myslí, že česká vláda metanolovú kauzu vôbec nemá pod kontrolou.
debata (21)

V Česku už zaznamenali 22 obetí a niekoľko ďalších desiatok je hospitalizovaných. „Situácia je veľmi naliehavá a otravy sa rýchlo šíria. V tejto chvíli nemajú české úrady prehľad ani kontrolu nad situáciou,“ povedal pre nórsky denník Verdens Gang popredný nórsky toxikológ Hovda, ktorý prišiel do Česka s liekom fomepizol, ktorý pri otrave metanolom funguje ako účinný protijed.

„V Nórsku sme dobre vybavení pre prípad otráv metanolom, ale protijed je drahý a Česko na naň nemá peniaze. Aplikuje sa preto len v tých najzávažnejších prípadoch. Obvykle sa ako protijed používa alkohol, ale to je dosť časovo náročné a tiež zložité, pretože pacienti sú potom opití,“ vysvetlil Hovda, ktorý sa vo veci začal angažovať, keď si prečítal na internete varovanie českého kolegu, ktoré sa týkalo situácie v Česku.

Hovda popísal, že v Českej republike ho prijali ako „anjela spásy“ a že sa jemu a jeho kolegom dostalo veľkej pozornosti a záujmu zo strany médií. „Všade ma spoznávali, dokonca i na letisku, pretože mediálne šialenstvo tam bolo neskutočné,“ opísal Hovda. Uviedol tiež, že na jeho rýchlu pomoc reagovali s vďakou oficiálne české orgány i mnoho súkromných osôb.

Situácia v krajine mu však robí naďalej starosti, okrem iného preto, že české úrady zaviedli čiastočnú prohibíciu. „Problém je, že Česko zastavilo predaj liehovín s vyše 20-percentným obsahom alkoholu, ale turistický priemysel je na predaji alkoholu závislý. V tejto situácii si ľudia zaobstarajú alkohol inými spôsobmi a problémy sa tým len ďalej vystupňujú,“ podotkol Hovda, ktorý pôsobí v toxikologickom ústave pri univerzitnej nemocnici v nórskom Osle.

Česká strana je z výrokov lekára prekvapená

České ministerstvo zdravotníctva vyjadrenie lekára prekvapilo. „Názory pána doktora Hovdu, ktoré prezentuje vo svojej krajine, sú pre nás veľmi prekvapujúce. Zásadne sa totiž líšia od informácií, ktoré oznámil všetkým partnerom v Česku. Ťažko povedať, prečo dospel k takejto zmene postoja,“ uviedol hovorca českého ministerstva Vlastimil Sršeň. Podľa neho je možné, že po svojom odchode už nórsky lekár nie je o situácii v Česku plne informovaný.

Ministerstvo nesúhlasí napríklad s tým, že by na zaobstaranie lieku nemalo Česko peniaze. Minister zdravotníctva Leoš Heger (TOP 09) zopakoval, že Česko o nákupe fomepizolu rokuje s výrobcom a dodávku môže rýchlo získať. V pondelok uviedol, že jeho úrad môže na zaobstaranie preparátu uvoľniť niekoľko miliónov českých korún bez väčších dopadov. Hovorilo sa o kúpe 25 dávok, podľa odhadov by mohli stáť okolo päť miliónov korún. „Je prirodzené, že Česko nemá také veľké skúsenosti s otravami ako Nórsko, kde sú vzhľadom na tamojší prístup k alkoholu oveľa častejšie,“ uzavrel Sršeň.

21 debata chyba