Južná Kórea vypálila varovné výstrely na rybárske lode KĽDR

Juhokórejské vojenské námorníctvo vypálilo varovné výstrely na severokórejské rybárske člny, ktoré prekročili spornú námornú hranicu. Lode výstrely nezasiahli a plavidlá sa vzápätí stiahli za svoju stranu hranice.

21.09.2012 15:25
Severná Kórea, vlajka Foto:
Ilustračné foto
debata

Rybári obidvoch krajín tradične bojujú o pozície v oblasti Žltého mora, ktorého vody sú bohaté na rybolov a ďalšie morské živočíchy. Konflikty sú najčastejšie v čase lovu krabov.

Pri troch námorných strelách tam zahynulo od roku 1999 niekoľko desiatok ľudí. Hranica na mori nie je jasne určená a prieniky plavidiel rybárov a námorníctva KĽDR nie sú ničím nezvyčajným.

Do incidentu neboli zapojené žiadne vojenské plavidlá Severnej Kórey. Hranicu prekročilo šesť jej rybárskych člnov a odmietali sa vrátiť, pokiaľ ich nezahnali varovné výstrely, povedal nemenovaný predstaviteľ juhokórejského zboru náčelníkov štábu. Podľa neho sa severokórejskí rybári podobného činu dopustili tento mesiac už štvrtýkrát, ale po varovaní sa vždy stiahli.

Oba kórejské štáty zostávajú doposiaľ de facto vo vojenskom režime, pretože vojna z roku 1950–1953 bola ukončená iba prímerím a nie riadnou mierovou dohodou. Žlté more bolo vtedy rozdelené OSN bez súhlasu Pchjongjangu, ktorý od tej doby namieta, že hranica bola stanovená v prospech Soulu a odrezala KĽDR od vôd bohatých na rybolov. Podľa Severnej Kórey by sa mala hraničná zóna nachádzať južnejšie.

V roku 2010 si delostrelecká paľba KĽDR na ostrov Jonpchjong, nachádzajúci sa neďaleko hranice, vyžiadala životy štyroch Juhokórejcov vrátane dvoch civilistov. V rovnakom roku otriasol juhokóreskou korvetou výbuch, ktorý zabil 46 vojakov. Soul obvinil z torpédovania plavidla KĽDR, Pchjongjang však zodpovednosť popiera.

debata chyba