Na Sacharovovu cenu nominovali aj Pussy Riot

Tri uväznené členky punkovej skupiny Pussy Riot sa ocitli medzi nominovanými na zisk prestížnej ceny Európskej parlamentu za slobodu myslenia.

25.09.2012 22:10
debata (202)

V utorok zverejnený päťčlenný zoznam kandidátov na Sacharovovu cenu aj s členkami Pussy Riot však pobúril ruskú vládu.

Ministerstvo zahraničných vecí v tvrdom stanovisku odsúdilo iniciatívu zákonodarného zboru Únie a označilo ho za „hrubý zásah“ do vnútorných záležitostí krajiny a nezávislosti ruských sudov, ktorých rozhodnutia „by mali byť rešpektované“.

Ako dodáva ruský rezort diplomacie, „dúfame, že preukážu úctu Sacharovovej pamiatke ako aj miliónom pravoslávnych veriacich“.

Tri členky punkovej skupiny poslal moskovský súd v polovici augusta na dva roky za mreže za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou.

Toho sa dopustili februárovým vniknutím do moskovskej pravoslávnej katedrály a zaspievaním „modlitby“ proti terajšiemu prezidentovi a vtedajšiemu premiérovi Putinovi.

Sacharovova cena za slobodu myslenia je udeľovaná každoročne osobnostiam alebo organizáciám, ktoré podľa EP významnou mierou prispeli k boju za ľudské práva alebo demokraciu.

Súčasťou ceny, ktorú v minulosti získali aj Nelson Mandela či Kofi Annan, je aj finančná odmena vo výške 50-tisíc eur. Tohtoročný víťaz bude známy 26. októbra.

202 debata chyba