Zemetrasenie možno pripraví talianskych vedcov o slobodu

Talianska prokuratúra žiada štvorročný trest pre sedem osôb obvinených z podcenenia situácie a nevarovania obyvateľov pred zemetrasením v meste L´Aquila z roku 2009, ktoré si vyžiadalo desiatky obetí na životoch.

25.09.2012 23:03
debata (19)

Šesť vedcov zaoberajúcich sa výskumom zemetrasení a jeden vládny predstaviteľ sú obvinení z neúmyselného zabitia. Podľa prokuratúry seizmológovia mali obyvateľstvo vyzvať na evakuáciu, čo neurobili ani napriek zvýšenej seizmickej aktivite v oblasti.

Prokurátori sa opierajú najmä o správu, ktorú komisia vedcov zverejnila 31. marca 2009, teda asi týždeň pred zemetrasením. Píše sa v nej o tom, že rozsiahle zemetrasenie je „nepravdepodobné“, aj keď sa nedá „vylúčiť“. Prokurátor v utorok označil ich analýzu za „neúplnú a plnú trestne stíhateľných chýb“, keďže obsahovala „zbytočné, navzájom si odporujúce a mylné informácie“.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zabilo v historickom meste L'Aquila a v jeho okolí až 309 ľudí. Otrasy mesto prakticky zrovnali so zemou a tisícky jeho obyvateľov museli nasledujúce mesiace stráviť v provizórnych táboroch. Išlo o jednu z najhorších katastrof tohto druhu v novodobých talianskych dejinách. Verdikt v prípade vedcov by mal byť známy v druhej polovici októbra.

19 debata chyba