Kalifornia zakázala liečiť mladých homosexuálov

"Liečbu", ktorá ničila životy, už v Kalifornii nesmú predpisovať. Prvý americký štát prijal opatrenie, ktoré stavia mimo zákona takzvanú konverznú terapiu mladistvých. Jej cieľom je zmeniť sexuálnu orientáciu homosexuálov už v útlom veku pomocou psychiatrickej liečby. Podľa kalifornských poslancov nemá terapia oporu vo vede. Zákon bol prijatý po tom, čo jeden mladý gay po podstúpení tejto procedúry spáchal samovraždu.

02.10.2012 08:23
debata

„Neheterosexuálna mládež už bude chránená pred praktikami, ktoré nielenže boli odhalené ako nevedecké, ale dokázalo sa, že majú drasticky negatívny dosah na zdravie,“ vyhlásil aktivista Chad Griffin. Organizácie bojujúce za práva neheterosexuálov považujú prijatie zákona za veľké víťazstvo a urgujú ostatné americké štáty, aby nasledovali kalifornský príklad. Zákon už podpísal aj guvernér Jerry Brown a platiť začne od nového roka. „Terapie, ktoré nemajú oporu vo vede alebo medicíne, sme poslali na smetisko šarlatánstva,“ povedal Brown.

V roku 2001 predstavil známy americký psychiater Robert Spitzer štúdiu o liečbe homosexuality. Tá podľa neho dokazovala, že vysoko motivovaný jedinec dokáže po podstúpení konverznej terapie žiť plnohodnotný heterosexuálny život. Spitzer neskôr sám spochybnil metodiku svojej štúdie, výsledky odvolal a neheterosexuálnej komunite sa za ne ospravedlnil. Konverzná terapia však má naďalej svojich prívržencov a ani po nadobudnutí platnosti zákona nik nebude brániť dospelým neheterosexuálom, aby ju podstúpili.

„Ak má niekto pochybnosti o tom, že takéto praktiky sú číre zlo, mal by si vypočuť svedectvá obetí, ktoré ich museli podstúpiť,“ povedal štátny senátor Ted Lieu, ktorý zákon predkladal. V debate okrem vystúpení homosexuálnych kalifornských poslancov vystúpili aj mladí ľudia, ktorí konverznú terapiu zažili na vlastnej koži. „Zničila mi život a rozpadla sa mi rodina,“ svedčil v prospech zákona napríklad Ryan Kendall. Legislatívu podporili aj viaceré asociácie psychiatrov a odborníkov na duševné zdravie.

Odporcovia zákona argumentujú tým, že o účinnosti či neúčinnosti liečby by v konkrétnych prípadoch mali rozhodovať odborníci a nie politici. Podľa odporcov navyše zákon zasahuje do práv rodičov rozhodovať o osude ich detí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba