Pred osemdesiatimi rokmi oddychovali v oblakoch

Jedna z najznámejších fotografií 20. storočia známa ako Obed na vrchole mrakodrapu (Lunch atop a Skyscraper) vznikla síce už koncom septembra 1932, ale denník New York Herald Tribune ju zverejnil 2. októbra. Bola súčasťou reklamného seriálu fotografií z budovania Rockefellerovho centra v New Yorku.

02.10.2012 13:42
Obed na vrchole mrakodrapu Foto:
Pred osemdesiatimi rokmi oddychovali v oblakoch. Prvý sprava je Slovák zo Spiša Gusti Popovič. Autorstvo fotografa Charlesa C. Ebbetsa oficiálne potvrdili až v roku 2003. Dovtedy sa jeho meno neuvádzalo a snímka bola oficiálne súčasťou Bettmanovho archívu.
debata (17)

Ich hrdinami boli aj stovky prisťahovalcov z Európy vrátane Slovákov hľadajúcich v USA prácu. Mnohí prakticky priamo z lode zamierili na stavebné lešenie, bez znalosti jazyka, s prázdnymi vreckami, ale zato s odhodlaním uplatniť sa, zarobiť peniaze a finančne pomôcť „tým doma“. Boli medzi nimi aj jedenásti stavbári, ktorých fotograf Charles C. Ebbets zachytil počas prestávky na vrchole rozostavaného mrakodrapu RCA Building (dnes GE Building). Na legendárnej snímke má zastúpenie aj Slovensko. Úplne vpravo sedí totiž Gusti Popovič, starý otec maliara Ivana Popoviča. A v ruke, napriek vtedajšej prohibícii, drží fľašu od whisky.

„Dedo bol v Amerike dohromady trikrát a raz bol aj v Kanade. Chodil za oceán za robotou. Pobudol tam niekoľko rokov, a keď zarobil nejaké doláre, vrátil sa domov na Slovensko,“ spomína po rokoch vnuk. Fotografiu našiel v starom albume. Na zadnej strane bolo napísané: Nič še ty neboj, moja milá Mariška, jak vidziš, ta ja furt s fľašečku. Tvoj Gusti.

Snímka majstrovsky využíva perspektívu. Na prvý pohľad sa zdá, že robotníci na nosnej traverze sa „vznášajú“ nad ulicami New Yorku vo výške 250 metrov. Toľko má totiž GE Building. V skutočnosti chlapi sedia na mieste budúceho 69. poschodia nad dokončeným poschodím, ktoré je iba niekoľko metrov pod nimi. Fotograf Charles C. Ebbets to však nezachytil s cieľom dosiahnuť väčšiu dramatickosť. Budovu premenovali na GE Building v roku 1988. Dva roky po tom, čo General Electric získali firmu RCA. Stavbu budovanú v secesnom štýle dokončili v roku 1934.

Pre Američanov, hlavne pre Newyorčanov, je fotografia Obed na vrchole mrakodrapu pevnou súčasťou ich dejín. Výjav, ktorého súčasťou je dnes už legendárna snímka, je dokonca zvečnený ako súsošie na 6. avenue v New Yorku.

17 debata chyba