Zastrelený kokaínový kráľ ožil na tričkách najstaršieho syna

Otec zbohatol na drogách, potomok zarába na jeho minulosti. Sebastian Marroquin vyrába tričká s podobizňou Pabla Escobara. Na trhoch v Južnej Amerike sa mu darí, naposledy prenikol do obchodov v Mexiku.

04.10.2012 10:40
tričko, Escobara Foto:
Predavač ukazuje tričko s Pablom Escobarom.
debata

Escobar bol šéfom Medellínskeho kokaínového kartelu, v roku 1993 ho zabili guľky z policajných zbraní. Najstarší syn ponúka záujemcom tričká, na ktorých je otec zobrazený na študentskom preukaze z mladosti, na vodičskom a ďalších fotografiách. V Mexiku, kde takmer polovica obyvateľov žije v chudobe, stojí jeden kus tohto oblečenia v prepočte 50 až 75 eur.

Marroquin, ktorý sa kedysi volal Juan Pablo Escobar Henao, si zmenil meno po otcovej smrti. Tvrdí, že jeho podnikanie si nemožno spájať s reklamou na kokaín. „Nesnažíme sa ospravedlňovať obchodovanie s drogami ani to romantizovať, ako to robia médiá,“ hovorí 39-ročný Marroquin.

V snahe čo najviac sa vyhnúť podozreniu, že oslavuje kšefty s kokaínom, umiestnil na tričká nápisy, ktoré nabádajú na osobné zamyslenie. „Ako vyzerá tvoja budúcnosť?“ je napísané na jednom z nich s Escobarovým študentským preukazom. „Pekná rýchlosť, ale zlý smer,“ stojí na tričku s vodičským.

Marroquin, ktorý vlastní obchody aj v Európe (v Rakúsku), odmieta výčitky aj so slovami, že je viacero ľudí, čo zarábajú na Escobarovi. Na pultoch sú knihy o jeho živote a v Kolumbii dokonca nakrútili telenovelu s názvom Pablo Escobar – pán zla. „Tí, čo ma kritizujú, rovnako profitujú z mena môjho otca,“ tvrdí.

Byť potomkom Escobara je aj nevýhodné, pripomína Marroquin. „V roku 1994 som odišiel z Kolumbie. Bol som ako zločinec, hoci som ním nebol, a to len preto, že mám DNA Escobara,“ podotkol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba