Nobelova cena za medicínu putuje do Japonska a Británie

Nobelovu cenu za medicínu a fyziologiu získali spoločne japonský výskumník Šinja Jamanaka a Brit John Gurdon. Kráľovská švédska akadémia vied ich ocenila za bunkový výskum.

08.10.2012 10:03 , aktualizované: 11:52
Šinja Jamanaka, John Gurdon, Nobelova cena Foto: ,
Výskumníci Šinja Jamanaka a John Gurdon získali tohtoročnú Nobelovu cenu za medicínu a fyziologiu.
debata (3)

Dvojica si prestížnu cenu podľa Nobelovho výboru zaslúžila za objav toho, že dospelé bunky je možné preprogramovať. Tie sú potom schopné sa deliť do mnohých rôznych typov buniek. Ich zistenie tak pomohlo „zásadným spôsobom zmeniť chápanie toho, ako sa bunky a organizmy vyvíjajú“, píše sa v tlačovej správe.

Gurdon v roku 1962 zistil, že určené „poslanie“ buniek je vratný proces. Počas pokusu nahradil jadro nedospelej bunky vajíčka žaby jadrom z dospelej črevnej bunky. Z takto upravenej vaječnej bunky sa vyvinul úplne normálny pulec. DNA dospelej bunky mala stále všetky potrebné informácie k správnemu bunkovému vývoju žaby.

Jamanaka po viac ako 40. rokoch objavil, že nedotknuté dospelé bunky myši môžu byť preprogramované na nedospelé kmeňové bunky, teda na také, ktoré sa majú schopnosť premeniť v iný bunkový typ. Toho dosiahol využitím iba niekoľkých génov.

Svet sa tento týždeň postupne dozvie aj mená víťazov Nobelovej ceny za fyziku, chémiu, literatúru a mier. O ich laureátoch rozhodujú švédske vedecké inštitúcie, výnimkou je však cena mieru. Práve posledná menovaná bude ako už tradične pútať najväčšiu pozornosť. Jej udeľovanie totiž vyvolalo v histórii viacero kontroverzií, naposledy v roku 2009 v prípade amerického prezidenta Baracka Obamu.

Tento rok sa o prestížne ocenenie za mierové zásluhy uchádza 231 nominovaných, pričom ich zoznam je tradične prísne utajovaný. Údajne by však medzi nimi nemali chýbať bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl, väznená ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková či exprezident USA Bill Clinton. Veľkým favoritom by mala byť afganská exministerka a aktivistka Símá Samarová a bez šancí nie je ani americký vojak Bradley Manning, ktorého armáda USA súdi za odovzdanie tajných depeší portálu WikiLeaks. Na užšom zozname je údajne aj ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy či americký politický teoretik Gene Sharp. Držiteľa Nobelovej ceny mieru vyhlási nórsky Nobelov výbor v piatok predpoludním.

Všetci laureáti si cenu prevezmú 10. decembra, na výročie úmrtia zakladateľa ceny, švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. Cena zahŕňa diplom, medailu a šek na zníženú odmenu v hodnote osem miliónov švédskych korún, v prepočte asi 930-tisíc eur.

3 debata chyba