Felix Baumgartner zoskočil z výšky 39 km a prekonal zvukovú rýchlosť

Rakúšan Felix Baumgartner sa stal prvým človekom, ktorý voľným pádom prekonal rýchlosť zvuku. Rýchlosť cez 1127,6 kilometrov za hodinu dosiahol podľa televíznych záberov 40 sekúnd po tom, čo vyskočil z tlakovej kabíny. Tú vyniesol balón do výšky 39-tisíc metrov. Údaje ešte potvrdia dodatočné merania. Podľa priebežných správ mal kaskadér rýchlosť viac ako 1170 kilometrov za hodinu.

14.10.2012 17:41 , aktualizované: 22:25
debata (76)
Felix Baumgartner začína svoj voľný pád. Foto: Reuters
Felix Baumgartner Felix Baumgartner začína svoj voľný pád.

Kabína zavesená pod balónom sa vydala na cestu o 17.30. Pokus tak začal s oneskorením tri a pol hodiny, pretože skôr silný vietor neumožňoval naplniť balón héliom. Po dve a pol hodinách sa Rakúšan ocitol v rekordnej výške 39-tisíc metrov, teda o 2 500 metrov vyššie ako odborníci plánovali.

Rekordný výkon snímalo tridsať kamier umiestnených v gondole, na zemi, či vrtuľníku. Zábery však šli do sveta pre prípad tragickej udalosti s dvadsaťsekundovým oneskorením.

Felix Baumgartner tesne pred zoskokom z výšky... Foto: Reuters
Felix Baumgartner Felix Baumgartner tesne pred zoskokom z výšky takmer 39 kilometrov.

Keď balón prestal stúpať, Baumgartner vyrovnal tlak v kabíne s vnútorným prostredím a krátko po 20.00 vyskočil. Zhruba po 40. sekundách dosiahol maximálnu rýchlosť. Potom ho začal spomaľovať hustejší vzduch v nižších vrstvách atmosféry. Po štyroch minútach a devätnástich sekundách otvoril padák a o 20.16 v poriadku pristál v Novom Mexiku.

Všetko sa uskutočnilo pri mestečku Roswell v Novom Mexiku, ktoré má veľký význam pre milovníkov príbehov o mimozemských civilizáciách. V roku 1947 tu údajne stroskotalo UFO aj s posádkou. Rakúšan si však vybral Roswell z celkom iného dôvodu. Býva tam stále a suché počasie a veľa miesta, kam mohol dopadnúť.

Okrem najvyššej rýchlosti dosiahnutej voľným pádom vytvoril nový svetový rekord vo výške v balóne a vo výške, z ktorej človek vyskočil. Padák však otvoril skôr a preto oproti plánom neutvoril štvrtý rekord – v diaľke voľného pádu. Naďalej tak platí výkon Joea Kittingera. V roku 1960 letel voľným pádom štyri minúty a 36 sekúnd.

Teraz bol 83-ročný veterán členom početného Rakúšanovho podporného tímu, ktorý v Novom Mexiku pripravoval projekt zvaný Red Bull Stratos. Nechýbali v ňom dvaja americkí astronauti, bývalí odborníci z NASA, lekári, výskumníci. Baumgartner sa na rekordný zoskok chystal sedem rokov.

Felix Baumgartner krátko po bezproblémovom... Foto: Reuters
Felix Baumgartner Felix Baumgartner krátko po bezproblémovom doskoku na zem.

Rakúšan, ktorý má 43 rokov, sa na zoskok pripravoval sedem rokov. V tomto roku absolvoval dva skúšobné skoky z 21 800 metrov a 29 610 metrov. Rekordnému zoskoku však bránilo počasie. Naposledy v utorok ho musel kvôli nemu zrušiť. Rozpočet projektu organizátori nezverejnili. Podľa médií náklady dosiahli asi 50 miliónov eur.

Baumgartner začal skákať v šestnástich rokoch a keď išiel na vojnu, celkom logicky skončil u jednotky, ktorá na leteckých šou predvádzala skoky na presnosť. Padák sa potom stal jeho živobytím. Skáče zo všetkého, čo vyčnieva – z útesov, z najvyššieho mosta sveta v Millau vo Francúzsku, z mrakodrapov, či zo sochy Krista v brazílskom Riu de Janeiro.

Po úspešnom zoskoku kaskadér oznámil, že sa chce s priateľkou usadiť a lietať záchranárskym vrtuľníkom v Rakúsku a USA.

Rakúšan Felix Baumgartner dosiahol svoj cieľ -... Foto: SITA
Felix Baumgartner Rakúšan Felix Baumgartner dosiahol svoj cieľ - skočil z výšky takmer 39 kilometrov a prekonal viacero svetových rekordov.
Felix Baumgartner začína svoj voľný pád.
Felix Baumgartner krátko po bezproblémovom...
+3Felix Baumgartner tesne pred zoskokom z výšky...
76 debata chyba