Baumgartnerov superskok oslavovalo Rakúsko aj svet

Rakušanovi Felixovi Baumgartnerovi gratulovali k jeho nedeľnému rekordnému skoku zo stratosféry Arnold Schwarzenegger, Európska kozmická agentúra ESA aj rakúsky prezident Heinz Fischer. Oslavné titulky mala na hlavných stranách aj rakúska tlač.

15.10.2012 21:33
Felix Baumgartner Foto:
Rakúšan Felix Baumgartner si zoskokom zo stratosféry vyslúžil pozornosť svetových médií a osobností.
debata (1)

Baumgartner sa v nedeľu nad americkým štátom Nové Mexiko vrhol v ústrety Zemi z kapsule zavesenej na balóne naplneným héliom z rekordnej výšky 39 kilometrov. Počas štyroch minút, do otvorenia padáku, voľne padal a dosiahol rýchlosť 1342,8 kilometrov za hodinu. Ako prvý človek týmto spôsobom prekonal rýchlosť zvuku a to o 265 kilometrov za hodinu.

Na sociálnych sieťach sa začali objavovať gratulácie od známych osobností. „Gratulujem Felixovi Baumgartnerovi za vynikajúci, inšpirujúci výkon,“ napísal na Twitteri akčný herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. „Rakúsko je hrdé na Váš výkon!“ uviedol na svojom facebookovom účte prezident krajiny Heinz Fischer. „Blahoželanie je tiež od nás Felixovi Baumgartnerovi, veľmi, veľmi odvážnemu parašutistovi!“ odkázala prostredníctvom Twittera ESA. Playmate Gitta Saxxová, ktorá kedysi s Baumgartnerom žila, držala prostredníctvom Facebooku palce: „…modlím sa za teba Felix“. Podobne sa touto udalosťou zaoberala rakúska tlač. Liberálny Kurier na titulnej strane uvádza titulok Historický skok. Bulvárny Kronen Zeitung zoskoku extrémneho športovca venuje sedem strán. Ako napísal, Baumgartner „rýchlosťou zvuku vstúpil do učebníc dejín“. Ďalší bulvárny denník Heute označil rekordmana za „muža storočia“. „Takto sa človek stáva nesmrteľný,“ uviedol.

Oslavovaný Rakúšan chce zatiaľ niekoľko týždňov zostať v USA, kde by mal vystupovať v televíznych talk-show. O niektoré pocity z nevídaného zoskoku sa však podelil.

„Výstup bol bez problémov, ale potom to so mnou začalo prudko mávať,“ pripustil. „Povedal som si, že musím pád dostať pod kontrolu, ale keď som naberal rýchlosť, naozaj to vyvrcholilo na prudkosti a na niekoľko sekúnd som si myslel, že stratím vedomie,“ opísal svoje zážitky. „Našťastie som to dokázal zastaviť,“ dodal. Baumgartner tiež prezradil, že vôbec necítil moment prekročenia rýchlosti zvuku. „Nadzvukový tresk som nepočul. Myslím, že sa tvorí niekde za vami.“

1 debata chyba