Zmažte dlhy, žiadali protestujúci Gréci. Do ulíc ich vyšlo až 42-tisíc

Najmenej 42-tisíc ľudí podľa policajných odhadov demonštrovalo v Aténach a Solúne proti novým úsporným opatreniam gréckej vlády. Časť protestujúcich sa stretla s políciou, ktorá proti nim použila slzný. Pri stretoch utrpeli zranenia najmenej štyria ľudia, ďalších 50 polícia pri výtržnostiach zatkla. V hlavnom meste zomrel uprostred davu 67-ročný muž, ktorý dostal infarkt. Grécko zároveň ochromil 24-hodinový generálny štrajk.

18.10.2012 16:52
Grécko, generálny štrajk Foto:
V Aténach sa demonštrujúci Gréci dostali aj do potýčky s políciou.
debata (78)

Odborové organizácie súkromného i štátneho sektora protestujú proti úspornému balíčku vo výške 13,5 miliardy eur. Zostali zatvorené obchody, školy, ministerstvá a mnoho ďalších štátnych inštitúcií. Narušená je z veľkej časti doprava a na deväť hodín sa k štrajku pripojili aj vodiči taxíkov. Nejazdila tiež prímestská hromadná doprava a v prístavoch zostali všetky trajekty.

Odbory v rámci štrajku zorganizovali dva pochody v centre hlavného mesta, ktorého účastníci zamierili na námestie Syntagma pred budovou parlamentu, čo je tradičné miesto protivládnych protestov. Skupiny mladých demonštrantov vrátane anarchistov na poriadkové sily hádzali kamene a zápalné fľaše. Polícia reagovala slzným plynom a paralyzujúcimi granátmi.

Štyroch zranených, vrátane dvoch policajtov, previezli do nemocnice. Muž, ktorý zomrel na infarkt, sa ešte stihol s náhlymi problémami obrátiť na záchrannú službu. Tá mu však už nestihla pomôcť.

Podľa policajných odhadov v Aténach demonštrovalo najmenej 25-tisíc ľudí, ktorí niesli transparenty napríklad s nápismi „Zmažte dlhy“. V severogréckom Solúne bolo účastníkov demonštrácie asi 17-tisíc.

Protestovali zamestnanci zo všetkých ekonomických odvetví. V Aténach demonštrovali aj robotníci belgických oceliarní, ktorí rozvinuli transparent: „Všetci sme Gréci“.

Terčom protestov je uťahovanie opaskov na obdobie rokov 2013 – 2014, ktoré žiadajú zahraniční veritelia ako podmienku pre uvoľnenie záchrannej pôžičky.

„Chudoba sa rozširuje, pracovné miesta miznú a Grécko sa potápa. Grécko zomrie, ak sa neprestane s úspornými opatreniami,“ povedal Dimitris Sandis, jeden z demonštrantov, ktorý pracuje vo farmaceutickej firme. „Chceme prácu, dôstojnosť a nie žiť ako poddaní,“ dodala 40-ročná nezamestnaná novinárka Aliki Vasiludová.

Štvrtkový 24-hodinový generálny štrajk je už druhý v Grécku za necelý mesiac. V uplynulých troch rokoch sa v krajine uskutočnili stovky protestov proti úsporným opatreniam, z nich mnohé boli násilné. Grécko sa pomaly prepracováva k solventnosti za pomoci dvoch rozsiahlych medzinárodných pôžičiek v celkom hodnote 240 miliárd eur. Aby ich však vláda získala, musí drasticky krátiť výdavky, zvyšovať dane a robiť reformy.

78 debata chyba