Rusko tvrdí, že Ekvádor má obavy o Assangeovo zdravie

Ekvádorská vláda má obavy o zdravie zakladateľa kontroverzného projektu WikiLeaks Juliana Assangea. Potvrdil to v stredu nemenovaný predstaviteľ ruskej diplomacie, ktorý odkázal na utorňajšie vyjadrenia zástupcu ekvádorského ministra zahraničných vecí pre ruské médiá. Podľa ekvádorského diplomata Assange, ktorý sa už niekoľko mesiacov nachádza na veľvyslanectve juhoamerickej krajiny v Londýne, výrazne chudol.

24.10.2012 18:18
Julian Assange Foto:
Vláda v Ekvádore má údajne obavy o zdravie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea (na snímke).
debata (3)

Podľa ruských zdrojov preto Ekvádorčania zvažujú dve možnosti – prevoz do nemocnice, alebo liečenie priamo v priestoroch ambasády v Londýne. Tamojšia vláda však podľa námestníka zatiaľ odmietla dať písomné záruky, že Assangea počas hospitalizácie nezatknú.

Najvyšší súd v Británii ešte koncom mája povolil Assangeovo vydanie do Švédska, kde sa údajne v minulosti dopustil trestných činov znásilnenia a sexuálneho útoku. Štyridsaťjedenročný Assange však tvrdí, že ide o vymyslené obvinenia a švédske orgány konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov americkej diplomacie. Od júna sa preto ukrýva na pôde ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Po tom, ako sa Londýn i Štokholm odmietli zaručiť, že Švédi Assangea nevydajú Američanom, Ekvádor prominentnému aktivistovi udelil politický azyl.

3 debata chyba