Demokracia a obchod. Obama otvára Barmu svetu

Ešte vlani bola Barma medzi piatimi najhoršími krajinami sveta, čo sa týka kvality demokracie. Včera do krajiny zavítal americký prezident Barack Obama. Stal sa tak vôbec prvým šéfom Bieleho domu, ktorý štát, známy aj pod názvom Mjanmarsko, navštívil.

20.11.2012 10:50
Myint Aye, obama,barma Foto:
Myint Aye, riaditeľ organizácie pre ľudské práva, ktorý bol odsúdený na doživotie, dostal amnestiu.
debata

Obama ešte pred cestou vyhlásil, že mu nejde o podporu barmskej vlády, ale o uznanie pokroku smerom k demokracii.

„S prezidentom Thein Seinom zdieľame názor, že reformy, ktoré uskutočňuje, posunú krajinu dopredu,“ hovoril už včera Obama po boku s barmským lídrom. „Uvedomujem si, že ide len o prvý krok na dlhej ceste, ale myslíme si, že proces demokratických a ekonomických reforiem v Mjanmarsku môže viesť k úžasným možnostiam rozvoja,“ povedal americký prezident. Obama použil slovo Mjanmarsko, čo je názov pre krajinu, ktorý zaviedla vojenská junta. Veľká časť opozície označuje svoj štát ako Barma a tak to doteraz robila aj americká diplomacia.

Aby si však Obama nikoho príliš nepohneval, pri stretnutí s Aun Schan Su Ťij svoju reč prispôsobil.

„Dnešok označuje nový krok v ďalšej kapitole medzi USA a Barmou,“ uviedol Obama. Nepovedal teda Mjanmarsko, ako pri stretnutí s vládnymi predstaviteľmi.

Barma za posledné dva roky prešla sériou reforiem. Režim v roku 2010 prepustil držiteľku Nobelovej ceny za mier Su Ťij z domáceho väzenia. Potom povolil účasť opozície na voľbách, hoci si rozhodujúcu časť moci ponechal. Postupne sa na slobodu dostávajú aj ďalší politickí väzni. Aj tesne pred Obamovou návštevou ich prepustili niekoľko desiatok.

Viacerí predstavitelia organizácií, ktoré bojujú za ľudské práva, však upozorňujú, že krajinu stále riadi autoritatívna vláda. Krajina ďalej čelí problémom pri zaobchádzaní s menšinovými etnikami a v posledných mesiacoch sa rozhorel konflikt aj medzi budhistickými Rakhinmi a moslimskými Rohingyami. Americký prezident v Barme tieto problémy spomenul.

„Ako to už býva pri väčšine ciest prezidenta, vidíme tu viacero motívov. Najviditeľnejší a dôležitý je asi ten, že Obama chce povzbudiť vládu, aby pokračovala v ceste k demokracii,“ hodnotí pre Pravdu cestu amerického prezidenta Don Emmerson, šéf Fóra Juhovýchodnej Ázie na Stanfordskej univerzite. „Obamova návšteva by mala podporiť Thein Seina, Aun Schan Su Ťij a ostatných, ktorí sú presvedčení, že uvoľňovanie musí pokračovať. Nejde však len o povzbudenie reforiem. Obama so sebou prináša vyhliadky, že krajina sa otvorí Západu vrátane pomoci, obchodu a investícií, ktoré štát pomôžu modernizovať,“ uviedol Emmerson.

„V Barme sa chcel Obama určite pokúsiť podporiť ďalšie reformy a do istej miery išlo o odmenu za doterajšie zmeny. Lenže jeho návšteva sa týka aj geopolitiky. Ide o to, aby povzbudil Barmu, nech sa dostane z tesného objatia Číny, ktoré trvá asi posledné desaťročie. Táto snaha je pritom v súlade s uvažovaním vlády. Niektorí barmskí predstavitelia sa obávajú, že ich krajina príde vo vzťahu k Číne o ekonomickú suverenitu,“ pripomína pre Pravdu Sean Turnell z austrálskej Macquarieho univerzity.

Pre Obamu je cesta do Ázie prvou zahraničnou návštevou po znovuzvolení 6. novembra. Okrem Barmy zavítal aj do Thajska a včera prvý raz i do Kambodže, kde sa zúčastní na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie.

„Návšteva odráža fakt, že Obamova strategická pozornosť sa upiera na Áziu,“ vyhlásil pre Pravdu Marco Bünte z Nemeckého inštitútu pre globálne a oblastné štúdie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba