Paríž varuje Egypt a prezidenta Mursího

Francúzsko v piatok vyjadrilo obavy o ďalší vývoj v Egypte a o jeho "správne smerovanie" v reakcii na rozhodnutie prezidenta Muhamada Mursího udeliť si väčšie právomoci.

23.11.2012 22:13
debata (6)

Podľa vlády v Paríži totiž „nie je po desaťročiach diktatúry možné urobiť politickú a demokratickú premenu za niekoľko týždňov alebo mesiacov“. Podľa francúzskeho ministerstva zahraničných vecí nie je včerajšia deklarácia krokom správnym smerom, keďže „reformy v krajine musia viesť k vytvoreniu demokratických inštitúcii rešpektujúcich“ slobody a nezávislosť súdnictva.

Islamista Mursí vyvolal vo štvrtok pobúrenie po tom, čo vydal dekrét, ktorým si rozšíril právomoci. Zároveň tiež odvolal generálneho prokurátora Abd al-Magída Mahmúda, ktorého sa už dávnejšie snažil zbaviť funkcie v súvislosti s oslobodením stúpencov predošlého režimu obvinených zo snahy potlačiť minuloročnú revolúciu. Dekrét tak pravdepodobne ešte viac prehĺbi rozpory, ktoré sužujú Egypt po 30 rokov vlády režimu Husního Mubaraka, ktorého na jar odsúdili na doživotie.

Na základe nového dekrétu môže hlava štátu „prijať akékoľvek rozhodnutie alebo opatrenie na ochranu revolúcie“, pričom „ústavné deklarácie, rozhodnutia a zákony vydávané prezidentom sú konečné a nepodliehajú odvolaniu“. Cieľom rozšírenia právomocí má byť „očistenie štátnych inštitúcií“ a definitívne „zničenie infraštruktúry starého režimu“.

6 debata chyba