Vo Viedni otvorili kontroverzné stredisko pre náboženský dialóg

Vo Viedni slávnostne otvorili kontroverzné stredisko na podporu dialógu medzi náboženstvami. Medzinárodné centrum kráľa Abdalláha ibn Abdala Azíza pre medzináboženský a medzikultúrny dialóg (KAICIID) vzniklo najmä vďaka finančnej podpore Saudskej Arábie. Časť rakúskej verejnosti sa však obáva, že by sa inštitúcia mohla stať centrom šírenia netolerantnej formy islamu, ktorá presadzuje prísnu verziu islamského práva šaría.

27.11.2012 10:01
Pan Ki-mun Foto:
Slávnostného otvorenia kontroverzného strediska na podporu dialógu medzi náboženstvami sa zúčastnil aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (vpravo).
debata (10)

Na vzniku strediska, ktoré bude mať status medzinárodnej organizácie, sa podieľali Saudská Arábia, Rakúsko a Španielsko. Stredisko má aj podporu Vatikánu a za svoj cieľ si vytýčilo „podporu dialógu a medzináboženského a medzikultúrneho porozumenia, posilňovania spolupráce a rešpektovania rôznorodosti, spravodlivosti a mieru“.

Na slávnostnom otvorení nechýbal ani generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, podľa ktorého je takýto druh inštitúcie potrebný ako nikdy predtým. „Stačí, keď si prečítame hlavné správy dňa, aby sme zistili, že táto misia je životne dôležitá,“ vyhlásil Pan Ki-mun, pričom mal na mysli konflikty v Sýrii, v africkom Mali alebo strety medzi Izraelom a Palestínčanmi. Príliš veľa náboženských predstaviteľov „živilo neznášanlivosť, podporovalo extrémizmus a šírilo nenávisť,“ dodal.

Na čele KAICIID je výbor, v ktorom majú troch zástupcov moslimovia, troch kresťania, po jednom zástupcovi židia, budhisti a hinduisti. Predstavitelia organizácie tvrdia, že stredisko je neutrálne a nemieni podporovať žiadne konkrétne náboženstvo. Podľa rakúskej Strany zelených je však naivné si myslieť, že Saudská Arábia, ktorá v Európe financuje množstvo mešít podporujúcich striktný smer islamu vahhábizmus, nesleduje svojím financovaním nového centra žiadne vedľajšie motívy.

Pred viedenským palácom Hofburg krátko pred ceremóniou demonštrovala skupinka ľudí. Demonštrácia, ktorú zvolali okrem iných práve spomínaní zelení, sa zaobišla bez incidentov.

10 debata chyba