Jobbik žiada zoznamy Židov

Sedem desaťročí po holokauste v maďarskom parlamente prvý raz znova zaznela výzva na odhalenie židovského pôvodu občanov, ktorí vraj predstavujú národnobezpečnostné riziko. Viacerí poslanci i stovky demonštrantov pred parlamentom si v utorok na protest proti pondelňajšiemu rasistickému vyhláseniu jedného z lídrov Jobbiku pripli na odev žlté Dávidove hviezdy. Verejnosť však zostala šokovaná nielen z výstupu poslanca Mártona Gyöngyösiho, ale aj dlhým tichom, ktoré sa po ňom rozhostilo.

28.11.2012 07:59
Maďarsko, Židia Foto:
Maďari protestovali v Budapešti pred úradom vlády proti kontroverznému návrhu Jobbiku.
debata (73)

Vláde i demokratickej opozícii trvalo vyše dvanásť hodín, kým na antisemitský výpad zareagovali. Všetky parlamentné strany s výnimkou extrémistického Jobbiku ho ostro odsúdili. Na videozázname z rokovania zákonodarného zboru však vidno, že poburujúci návrh zostaviť zoznamy maďarských Židov nikoho nezdvihol zo stoličky. Podpredseda parlamentu, ktorý viedol zasadanie, svojho kolegu z Jobbiku neprerušil, interpelovaný štátny tajomník z vládnej strany Fidesz sa od jeho rečí nedištancoval, a ani opoziční socialisti či zelení neprotestovali opustením sály. A to v krajine, kde na základe židovských zoznamov za vojny povraždili alebo deportovali do táborov smrti takmer šesťstotisíc ľudí!

Všetko sa to začalo tým, že Gyöngyösi, podpredseda zahraničného výboru parlamentu, žiadal od štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí vysvetlenie, prečo sa maďarská diplomacia v konflikte okolo Gazy nepostaví jasne na stranu Palestínčanov a rázne neodsúdi „izraelských agresorov“. Németh vyvážený postoj Budapešti k blízkovýchodnej kríze zdôvodnil tým, že „dvestotisíc po maďarsky hovoriacich žije v Izraeli, a podobný počet židovských spoluobčanov v Maďarsku“.

Gyöngyösiho však odpoveď neuspokojila. „Prirodzene, aj ja viem, koľko ľudí maďarského pôvodu žije v Izraeli a koľko židovských spoluobčanov žije v Maďarsku. Nazdávam sa však, že v súvislosti s takýmto konfliktom by bol práve najvyšší čas, aby sme preskúmali, koľko je spomedzi tu žijúcich, a predovšetkým v maďarskom parlamente a maďarskej vláde, ľudí so židovským pôvodom, ktorí predstavujú pre Maďarsko isté národnobezpečnostné riziko,“ vyhlásil.

Opätovná odpoveď štátneho tajomníka Németha vyznela prekvapujúco krotko: „Vážený pán poslanec, nehnevajte sa, ale pri tomto prieskume nemôžem byť nápomocný. Nazdávam sa totiž, že to, koľko osôb židovského pôvodu je v maďarskej vláde, nemá veľkú spojitosť s tým, aký vážny konflikt sa deje na Blízkom východe." Až včera Németh reagoval podstatne ráznejším vyhlásením a izraelskému veľvyslancovi osobne tlmočil ubezpečenie maďarskej vlády, že sa „jasne stavia proti všetkým prejavom extrémizmu, rasizmu a antisemitizmu a zo všetkých síl sa zasadí o potlačenie štvavých hlasov nezlučiteľných s európskymi normami“.

Zjednotená maďarská židovská náboženská obec však netají svoje sklamanie nad oneskorenou reakciou demokratických strán na to, že Jobbik z antisemitských postojov prešiel k otvorene nacistickej ideológii. „Z toho, čo zaznelo, a z nemohúcich reakcií, ktoré nasledovali na mieste, žiaľ cítiť, že prah citlivosti spoločnosti i významných tvorcov názorov je úplne zodratý,“ citoval jej hlavného rabína Sloma Kövesa denník Népszabadság.

Gyöngyösi včera odmietol výzvy na to, aby vrátil poslanecký mandát. Židovským spoluobčanom sa ospravedlnil za nepresnú formuláciu. Nepresadzuje vraj skúmanie ich pôvodu, ale rovnako ako šéf Jobbiku Gábor Vona chce dosiahnuť lustrácie politikov, u ktorých je podľa neho z národnobezpeč­nostného hľadiska dôležité, aby nemali popri maďarskom aj izraelské občianstvo. „Maďarsko by sa malo báť nie Jobbiku, ale sionistického Izraela a jeho tunajších prisluhovačov,“ citovala jeho vyhlásenie webová stránka extrémistickej strany, ktorá má v parlamente tretie najväčšie zastúpenie.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba