Prezident Kolumbie chce mier s povstalcami najneskôr do roka

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos dal v nedeľu povstalcom z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) ročné ultimátum na podpis mierovej zmluvy o ukončení ich boja.

03.12.2012 09:56
debata

„Nemalo by to trvať dlhšie ako do decembra budúceho roka,“ vyhlásil počas návštevy v karibskom letovisku Cartagena v narážke na obnovený mierový proces. Ako však dodal, obe strany by mali byť „trpezlivé“ a „nečakať okamžité výsledky“. Povstalci medzitým utrpeli ďalšie straty počas víkendovej vládnej ofenzívy, ktorá si vyžiadala najmenej 20 obetí. Boje sa odohrali v provincii Narino neďaleko hranice s Ekvádorom.

Kolumbijská vláda a povstalci z FARC v novembri obnovili vzájomné rokovania v snahe ukončiť najdlhší povstalecký konflikt v Latinskej Amerike. Ústredných tém rokovaní je päť: pozemková reforma, politická integrácia gerily, boj proti pestovaniu a obchodovaniu s drogami, odzbrojenie a odškodnenie pre obete.

Mierový proces sa oficiálne začal 18. októbra v Osle a Nórsko spolu s Kubou pri ňom zohrávajú úlohu sprostredkovateľov. Revolučné ozbrojené sily Kolumbie sú známe ako najväčšia a najstaršia ozbrojená skupina v Latinskej Amerike. Povstalci FARC bojujú proti vládnym silám už takmer 50 rokov a kontrolujú rozsiahle časti krajiny. Kolumbia, Spojené štáty i Európska únia FARC považujú za teroristickú skupinu a drogový kartel.

debata chyba