Rusko bolo zapletené do Litvinenkovej smrti, tvrdia Briti

Britská vláda má dôkazy, že ruský štát bol zapletený do smrti bývalého ruského tajného agenta Alexandra Litvinenka, ktorý bol v roku 2006 otrávený rádioaktívnym polóniom.

13.12.2012 18:03
Ruský špión Litvinenko
Litvinenko zomrel na otravu rádioaktívnym polóniom.
debata (26)

Na predbežnom súdnom pojednávaní pred riadnym súdnym vyšetrovaním, ktoré má prebehnúť v roku 2013, to vo štvrtok povedal člen vyšetrovacieho tímu Hugh Davis. Tajné materiály poskytnuté britskou vládou podľa neho jasne dokazujú zodpovednosť „ruského štátu“ na Litvinenkovej smrti.

Litvinenko podľa Davisa spolupracoval so španielskou aj britskou tajnou službou, ktoré mu obe platili. V Londýne sa pravidelne stretával s agentom spravodajskej služby MI6 a so španielskymi agentmi krátko pred smrťou spolupracoval pri vyšetrovaní ruskej mafie.

Litvinenko bol agentom KGB a po páde Sovietskeho zväzu aj agentom jej nástupkyne FSB. Postupne sa z neho stal tvrdý kritik Kremľa a vtedajšieho prezidenta Vladimira Putina. Litvinenko utiekol do Londýna, kde v roku 2006 zomrel na otravu rádioaktívnym polóniom. Údajným vrahom mal byť poslanec Andrej Lugový. Briti už niekoľko rokov žiadajú o jeho vydanie, no Rusi to rázne odmietajú. Vzťahy oboch krajín sú aj preto na bode mrazu.

26 debata chyba