Motív strelca z Newtownu je stále neznámy

Motív masakra, ktorý v piatok spáchal dvadsaťročný Adam Lanza v americkom meste Newtown, je stále nejasný a vyšetrovatelia ohľadom motívu páchateľa doteraz nič neoznámili.

16.12.2012 15:51 , aktualizované: 20:39
vlajka USA Foto:
Americké vlajky sú v krajine po tragédii v Newtone štyri dni spustené na pol žrde.
debata (6)

Na základnej škole v malom meste na severovýchode USA bolo zabitých 28 ľudí vrátane strelca a jeho matky. Tú útočník zastrelil v ich rodinnom dome. Potom sa vydal zabíjať do školy. Bilanciu obetí spresnili policajti.

Medzi novou zistenou skutočnosťou je potvrdenie totožnosti páchateľa i jeho obetí a to, že jeho matka napriek prvým správam v príslušnej škole nikdy nepracovala. Veľa sa špekuluje o psychickom stave útočníka.

Pitva obetí zistila, že všetci mŕtvi boli zasiahnutí strelou viac ako len raz. V telách bolo od 3 do 11 strelných zranení, potvrdil to úrad miestneho súdneho patológa. Pitva Adama Lanza a Nancy Lanzovej sa uskutoční v nedeľu.

Nové informácie vyvrátili predchádzajúce správy o tom, že matka mladého vraha v škole pracovala. Policajti preto stále netušia, prečo sa dvadsaťročný Adam Lanza vydal zabíjať práve tam. Podľa výpovedí jeho bývalých spolužiakov a ľudí, ktorí ho poznali, bol veľmi uzavretý, úzkostlivý a vzbudzoval dojem, že trpí psychickou poruchou.

Médiá zozbierali aj čiastočné informácie o Nancy Lanzovej, Jej priatelia ju označili za láskavú a milú ženu, hoci nie je jasné, čím sa vlastne živila. V súčasnosti nikde nepracovala.

Americký denník Los Angeles Times, s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovateľom napísal, že sa Adam Lanza pokúsil kúpiť len niekoľko dní pred streľbou „dlhú pušku“. Pri obchode však neuspel, pretože nechcel čakať na nevyhnutné, 14-dňové trvajúce preverovanie.

Zbrane patrili jeho matke, ktorú jej priatelia opisovali ako milovníčku strelných zbraní. Tých mala podľa dostupných informácií päť. Všetky zrejme získala legálne a mala na ne povolenie. Adam Lanza si z nich vzal tri – pušku Bushmaster .223 a dve pištole typu Glock a Sig Sauer. Pušku nechal v aute pred školou. Z oboch pištolí sa pri útoku strieľalo, uviedli vyšetrovateli­a. Akou však zabil svoju matku, zatiaľ nie je jasné.

Demokratická senátorka predloží zákon o zákaze útočných zbraní

Kalifornská senátorka za Demokratickú stranu Dianne Feinsteinová predloží zákon zakazujúci nosenie útočných zbraní hneď, ako v januári zasadne novozvolený Kongres. Televíznej stanici NBC senátorka povedala, že návrh zákona predloží Senátu, no ten istý návrh bude predložený aj v Poslaneckej snemovni. Feinsteinová si myslí, že prezident Barack Obama tento zákon podporí. Aby prešiel v celom Kongrese, návrh legislatívy budú musieť podporiť demokrati aj republikáni.

Senátorka urýchleným predložením zákona reaguje na piatkovú streľbu na základnej škole v meste Newtown, pri ktorej 20-ročný strelec zabil 20 malých detí a šesť dospelých. Streľba vyvolala opätovné diskusie o téme sprísnenia zákonov týkajúcich sa držby zbraní v USA, ktoré sú veľmi benevolentné. Kontrola zbraní je v Spojených štátov citlivou témou a Obama sa jej počas svojho prvého funkčného obdobia vyhol.

Federálny zákaz na útočné zbrane z roku 1994 vypršal v roku 2004 a odvtedy sa ho nepodarilo obnoviť. Obama sľúbil, že problému sa bude venovať, doteraz tak však neurobil pre obavy zo straty časti voličov. Mnoho Američanov si totiž myslí, že právo na nosenie zbraní je nedotknuteľné.

Kostol v Newtowne museli evakuovať pre bombovú hrozbu

Rímskokatolícky kostol v Newtownš museli v nedeľu evakuovať počas bohoslužby pre bombovú hrozbu. Kostol Svätej Ruženy Limskej sa nachádza len asi 1,5 kilometra od dejiska tragédie a celú nedeľu je plný ľudí, ktorí sa prišli pomodliť za 20 detí a šesť dospelých zastrelených v škole.

Podľa svedkov sú pred kostolom policajti a záchranky. Korešpondent agentúry AP videl policajta odnášať z kostola niečo zabalené v červenej plachte. Pred budovou kostola sa zhromaždil veľký dav evakuovaných ľudí. V kostole sa má večer (1:00 SEČ) konať zádušná omša za obete masakra za účasti prezidenta Baracka Obamu.

6 debata chyba