Musíme lepšie chrániť naše deti, vyhlásil Obama počas vigílie

Americký prezident Barack Obama sa v nedeľu večer v Newtowne stretol s pozostalými po obetiach masakry na tamojšej základnej školy a zúčastnil sa vigílie za mŕtvych. Počas pietneho aktu vyhlásil, že Spojené štáty musia robiť viac pre ochranu detí. V pondelok majú pochovať prvé obete streľby.

17.12.2012 10:52
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama v Newtowne.
debata (12)

Páchateľ masakry, dvadsaťročný Adam Lanza, v škole zabil 26 ľudí, z toho dvadsať malých detí a šesť dospelých. Nakoniec obrátil zbraň proti sebe. Ďalšou obeťou je jeho matka, ktorú predtým zabil doma.

V priestoroch neďalekej strednej školy sa konal ekumenický obrad, ktorého sa zúčastnili aj príbuzní obetí. Pred Obamovým príhovorom najskôr zazneli modlitby rôznych vyznaní.

Obama povzbudil pozostalých a vyslovil nádej, že mestečko sa so stratou detí vyrovná. Pozostalých rodiny uistil, že celá krajina sa bude modliť. „Dúfam len, že vám pomôže vedomie, že v zármutku nie ste sami,“ vyhlásil. V reči okrem iného menoval dospelé obete, ktoré počas tragédie v škole nasadili životy za záchranu detí, a na záver prečítal aj krstné mená detských obetí.

Rodičia oplakávajú obete streľby. Foto: Reuters
streľba, Newtown, škola Rodičia oplakávajú obete streľby.

Obama tiež uistil, že jeho vláda urobí všetko pre to, aby sa podobné tragédie neopakovali. „Musíte vedieť, že urobíme akékoľvek opatrenia, ktoré budeme schopní vykonať,“ povedal šéf Bieleho domu. Upozornil, že žiadny jednotlivý zákon, ani niekoľko zákonov, nemôžu úplne zabrániť podobným tragédiám. To však podľa neho nemôže byť dôvodom pre nečinnosť.

Obama: Takéto tragédie nemôžeme viac tolerovať

„Už to nemôžeme tolerovať. Tieto tragédie sa musia skončiť. Aby sme ich ukončili, musíme sa zmeniť my,“ povedal a dodal, že bude diskutovať s policajtmi, učiteľmi, psychológmi a ďalšími o spôsoboch, ako takéto násilie zastaviť.

Prezident sa pred vigíliou stretol s pozostalými a na spomienkový obrad prišiel o 50 minút neskôr, ako sa plánovalo. Jeho príchod zhromaždení trúchliaci napriek zármutku privítali potleskom. Ľudia sa počas zhromaždenia spontánne objímali.

V pondelok pochovajú prvé dve obete – Noah Pozner, ktorá oslávila šesť rokov len pred mesiacom a bola najmladšou obeťou a šesťročného Jacka Pinta.

Každá obeť mala v sebe najmenej tri zásahy

Strelec každú obeť zasiahol najmenej troma strelami z poloautomatickej zbrane, niektoré zasiahol z bezprostrednej blízkosti. Motív mladíkovho šokujúceho vraždenia je stále neznámy.

V Newtowne sa zastavil čas, deti v pondelok do... Foto: Reuters
streľba, Newtown, škola V Newtowne sa zastavil čas, deti v pondelok do školy nenastúpili.

Strelec mal stovky nábojov a keby nedorazila polícia, bolo by obetí zrejme ešte viac. Podľa policajtov použil muníciu, ktorá sa v tele roztrhá a spôsobuje tak čo najväčšiu škodu.
Lanza strieľal z poloautomatickej zbrane Bushmaster AR-15, ale sám seba usmrtil pištoľou. Mal so sebou dve pištole, Glock ráže desať milimetrov a Sig Sauer ráže deväť milimetrov. V zaparkovanom automobile mal navyše ešte aj brokovnicu.

Do Newtownu v nedeľu prišlo vyjadriť účasť mnoho ľudí z okolia. Na mnohých miestach malého mesta severne od New Yorku ľudia zapaľovali sviečky a kládli kvety a hračky. Nedeľňajšiu smútočnú akciu v meste narušil anonymný telefonát, kvôli ktorému museli evakuovať rímskokatolícky kostol, v ktorom sa majú uskutočniť pohrebné obrady ôsmich z obetí.

Školy posilňujú bezpečnostné opatrenia

Školy v celých Spojených štátoch preverujú svoje bezpečnostné plány a v pondelok, prvý školský deň po masakre, mnohé z nich posilnili bezpečnostné opatrenia. Pripravení sú aj školskí psychológovia a výchovní poradcovia. Niektoré školy začnú vyučovanie minútou ticha. Na Twitteri mladí ľudia vyzývajú spolužiakov, aby mali v pondelok zelenú a bielu farbu, teda farby newtownskej školy.

Americké mestečko Newtown zasiahol hlboký smútok. Foto: Reuters
streľba, Newtown, škola Americké mestečko Newtown zasiahol hlboký smútok.

V Newtowne však zostanú školy v pondelok zatvorené, aby sa učitelia mohli pripraviť na návrat žiakov a študentov. Pre deti pripravili program miestne športové kluby. Newtown sa tiež bude musieť rozhodnúť, čo urobí s budovou školy, v ktorej k masakre došlo. Jej žiaci sa budú zatiaľ učiť v prázdnej školskej budove v susednom meste.

Demokrati opäť žiadajú zákaz predaja zbraní

Niektorí zákonodarcovia za Demokratickú stranu sa v nedeľu vyslovili za zákaz predaja útočných zbraní a za zriadenie komisie, ktorá by sa príslušným zákonodarstvom zaoberala. Zákaz poloautomatických útočných zbraní platil v USA v 90. rokoch, kedy ho presadil vtedajší prezident Bill Clinton. Jeho platnosť sa skončila v roku 2004 a odvtedy nebol obnovený. Na pušku Bushmaster AR-15, ktorou Lanza v škole strieľal, by sa tento zákaz vzťahoval.

V USA je téma obmedzovania práva na držbu strelných zbraní politickou témou a doteraz sa jej vyhýbal aj Obama. Mnoho demokratov, ale aj napríklad newyorský starosta Michael Bloomber, ho kritizovali za to, že sa o obmedzovanie držby zbrane neusiloval po streľbe v denverskom kine, ku ktorej došlo v lete tohto roku. „Sme skutočne pripravení tvárou v tvár takémuto krviprelievaniu povedať, že sme bezmocní, že to je politický veľmi ťažké? Sme pripravení povedať, že takéto násilie, ktoré naše deti postihuje rok čo rok, je akousi cenou za našu slobodu,“ povedal v nedeľu v Newtowne Obama.

Rodičia oplakávajú obete streľby.
Rodičia oplakávajú obete streľby.
Rodičia oplakávajú obete streľby.
12 debata chyba