Podľa prieskumu je na svete najviac kresťanov, až vyše dvoch miliárd

Kresťania tvoria najpočetnejšiu náboženskú komunitu na svete. Za nimi nasledujú moslimovia, hinduisti a budhisti. Oznámila to vo Washingtone americká výskumná spoločnosť Pew Research Center. Podľa jej štúdie, ktorá vychádza z 2 500 prieskumov vo viac ako 230 krajinách sa na svete hlási ku kresťanstvu 2,2 miliardy ľudí.

18.12.2012 08:00
debata (12)

Niektoré z náboženstiev podľa výskumu vyznáva 84 percent obyvateľov planéty. Kresťania tvoria 32 percent, moslimovia 23 percent (1,6 miliardy veriacich), hinduisti 15 percent (jedna miliarda), budhisti sedem percent (pol miliardy) a židia 0,2 percenta (14 miliónov veriacich). Približne 400 miliónov ľudí vyznáva niektoré z menších náboženstiev, najmä na americkom kontinente, v Číne a v Austrálii.

Ľudia bez vyznania tvoria 16 percent svetovej populácie, je ich 1,1 miliardy. Skutočnosť, že sa nehlásia k oficiálnym náboženstvám, podľa amerických vedcov neznamená, že v ich živote chýba duchovný rozmer a viera.

Dve tretiny moslimov žije v sústredených spoločenstvách v Indonézii, Indii a Pakistane. Kresťania sú rozptýlení, zhruba rovnaký počet ich žije v Európe, Latinskej Amerike a subsaharskej Afrike. Najväčšie kresťanské spoločenstvá sú v USA, Brazílii a Mexiku. Čo sa týka židov, 44 percent vyznávačov tohto náboženstva žije v USA, štyri percentá v Izraeli.

Priemerný vek moslimov je podľa štúdie 23 rokov a hinduistov 26 rokov. Obe skupiny sú pod celosvetovým vekovým priemerom, ktorý je 28 rokov. Všetky ostatné náboženské skupiny sú staršie, priemerný kresťan má 30 rokov, veriaci žid 36 rokov.

12 debata chyba