Koniec sveta nenastal, Stredná Amerika slávi začiatok nového veku

Tisíce ľudí, ktorí na mnohých miestach Strednej Ameriky s napätím čakali na východ slnka, ktorým skončil 5125 rokov dlhý cyklus mayského kalendára, začali oslavovať príchod nového veku. Hoci mnoho obyvateľov Zeme s dnešným dňom spájalo obavy z konca sveta, žiadna katastrofa planétu zatiaľ nepostihla. Potomkovia Mayov naopak v Mexiku, Guatemale či Belize búrlivo oslavujú: usporadúvajú koncerty, tancujú a zúčastňujú sa náboženských rituálov.

21.12.2012 17:28
koniec sveta, pyramída, mexiko, modlaci sa ľudia Foto:
Do komplexu začali prúdiť stovky ľudí, mnoho z nich bolo bosých a oblečených v slávnostnej bielej farbe.
debata (3)

Na posvätných miestach Mayov, napríklad v komplexe chrámov v mexickom Chichén Itzá alebo v pozostatkoch mesta Tikal v Guatemale, sa zhromaždili už v noci na dnešok stovky ľudí – miestnych i turistov. Všetci čakali na východ slnka, ktorým podľa prevládajúcich výkladov začína nová éra.

Brány areálu Chichén Itzá na polostrove Yucatán boli cez noc zatvorené a návštevníkom sa otvorili až skoro ráno, dve hodiny pred začiatkom otváracej doby. Do komplexu začali prúdiť stovky ľudí, mnoho z nich bolo bosých a oblečených v slávnostnej bielej farbe. Niektorí niesli sviečky a modlili sa čelom k hlavnej pyramíde El Castillo, napísala agentúra AP. Táto archeologicky významná lokalita počas dneška očakáva rekordných 40.000 návštev­níkov.

„Veríme, že začiatok nového baktunu znamená začiatok novej éry, a prežívame ho s veľkým optimizmom,“ povedal guvernér mexického štátu Yucatán Rolando Zapata. Mayský kalendár začína v roku 3114 pred naším letopočtom a čas počíta v rôzne dlhých časových jednotkách, ku ktorým patria aj takzvané baktuny dlhé 394,26 roka. Dneškom končí nielen dlhý cyklus trvajúci cez 5000 rokov, ale aj 13. baktun.

V Méride, hlavnom meste Yucatánu, sa príchod nového baktunu oslavoval v uliciach a v baroch celú noc, napísala agentúra DPA. Slávnostnú atmosféru zažívajú aj obyvatelia Guatemaly, ktorej prezident Otto Pérez sa zúčastnil rituálov na mieste starovekého mayského mesta Tikal. Začiatok nového kalendárneho cyklu si pripomínajú aj v Belize, Hondurase a Salvádore.

3 debata chyba