Zabijak v USA vlákal hasičov do pasce

Vrah z amerického štátu New York si všetko pripravil na to, aby pozabíjal čo najviac nevinných ľudí. Oznámila to newyorská polícia po tom, čo prehľadala zvyšky domu bývalého trestanca.

27.12.2012 11:45
Webster Foto:
Hasiči z mesta Webster si pripomínajú kolegov, ktorí zomreli vo vrahovej pasci.
debata

Šesťdesiatdvaročný William Spengler, ktorý zavraždil svoju sestru a potom zapálil svoj dom, zabil dvoch a postrelil ďalších dvoch hasičov, ktorí k požiaru prišli. Podľa vyšetrovateľov to bola pasca.

„Musím sa ešte pripraviť na to, aby som zistil, akú veľkú časť štvrti môžem zapáliť a urobiť to, čo robím najlepšie – zabíjať ľudí,“ prečítal z vrahovho odkazu jedinú vetu šéf polície mesta Webster Gerald Pickering.

Spengler zanechal dvojstranový list. Podľa polície v ňom však nevysvetľuje dôvody svojho konania. „Zjavne však išlo o pascu na záchranárov,“ povedal Pickering.

Vrah si už v minulosti odsedel 17 rokov za mrežami, keď kladivom zabil svoju starú mamu a rodine sa snažil nahovoriť, že spadla zo schodov. Obvineniu z vraždy sa však vyhol výmenou za priznanie a odsúdenie za zabitie. Od susedov sa vie, že od návratu z väzenia sa stránil ľudí a že zvlášť neznášal svoju sestru. Tento vzťah sa ešte vyostril po smrti jeho mamy pred dvoma mesiacmi. Súrodenci žili na opačných koncoch domu a podľa príbuzných sa jeho staršia sestra sťažovala, že spory o dedičstvo pre ňu môžu byť nebezpečné.

Požiar Spenglerovho domu na brehu jazera Ontario prilákal do oblasti hasičov. Záchranári však netušili, do čoho idú. Namiesto vďaky ich privítala ostrá streľba. Spengler zaútočil spoza vŕšku pri svojom dome, za ktorým sa kryl. Pri útoku zabil dvoch hasičov a dvoch ťažko zranil. Polícia ho neskôr našla mŕtveho s prestrelenou hlavou.

„Bol vybavený na vojnu s nevinnými ľuďmi,“ komentoval vrahovu výzbroj policajný šéf Pickering. Hoci ako bývalý trestanec nesmel Webster vlastniť zbrane, našli sa u neho tri. Spengler sa vyzbrojil revolverom, brokovnicou a poloautomatickou vojenskou puškou Bushmaster, čo je rovnaký typ, aký použil pri predvianočnej streľbe v škôlke v štáte Connecticut tamojší vrah Adam Lanza.

Streľba zabránila hasičom v zásahu, takže okrem Spenglerovho zhorelo ďalších šesť domov. V zhorenisku vrahovho bydliska sa našli ostatky ženského tela. Polícia predpokladá, že ide o vrahovu sestru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba