USA utekajú od útesu k útesu

Amerika prežila kratučký pád z útesu a Barack Obama sa mohol vrátiť dovolenkovať na Havaj. Dohoda, ktorú na prezidentov nátlak po Senáte schválila aj Snemovňa reprezentantov, však rozpočtové problémy Spojených štátov nevyriešila. O pár mesiacov budú USA na okraji útesu znova. Republikáni, ktorí museli ustúpiť, už sľubujú, že tentoraz svoju kožu nedajú tak lacno. Ústupky nechystá ani šéf Bieleho domu.

03.01.2013 08:28
Obama Foto:
Barack Obama prichádza so žmurknutím oznámiť dosiahnutie dohody.
debata (1)

„Hoci som ochotný vyjednávať o mnohých veciach, nebudem sa s Kongresom baviť o tom, či má, alebo nemá platiť účty, ktoré si schválenými zákonmi sám narobil,“ odkázal prezident zákonodarnému zboru. „Ak Kongres neumožní vláde USA splácať tieto účty načas, následky pre celú globálnu ekonomiku budú katastrofálne – omnoho horšie ako pád z fiškálneho útesu,“ povedal Obama.

Pád z útesu

Pojmom fiškálny útes sa označuje séria automatických opatrení, ktoré mali znížiť rozpočtový deficit Spojených štátov. Opatrenia majú dve hlavné časti. Prvá z nich, daňové úľavy, pochádzajúce ešte z éry Georgea W. Busha, vypršala s príchodom nového roka. Od prvého januára tak mal zvýšenie daní pocítiť každý Američan.

Druhá, automatické škrty výdavkov na obranu, federálne agentúry a ministerstvá, mala vstúpiť do platnosti v stredu.

Kompromis dlho viazol na neústupčivosti oboch strán – kým Biely dom a demokratickí kongresmani vidia riešenie amerických rozpočtových problémov vo zvyšovaní daní pre najbohatších, republikáni akékoľvek ďalšie zdaňovanie odmietali. Šetriť chceli, naopak, na výdavkoch štátu, najmä na sociálnych dávkach a programoch. Ak by k dohode nedošlo, americký rozpočtový deficit by sa síce teoreticky znížil, no v praxi by to znamenalo ďalšiu americkú recesiu a novú vlnu svetovej hospodárskej krízy.

Hľadanie riešenia by sa navyše odložilo, keďže súčasná snemovňa končí a vo štvrtok do lavíc zasadnú noví kongresmani, ktorí vzišli z novembrových volieb. Hľadanie kompromisu by sa muselo začať odznova.

Barack Obama, ktorý priamo do kongresového boja vyslal aj svojho viceprezidenta Joea Bidena, napokon uspel. Republikáni najskôr kapitulovali v Senáte a včera v skorých ranných hodinách nášho času aj v Snemovni reprezentantov.

Osud dohody bol do poslednej chvíle nejasný. Radikálne krídlo republikánov totiž odmietalo dohodu o zvýšení daní bez ústupku demokratov v oblasti výdavkov. Zákon nepodporili aj niektorí demokratickí senátori, podľa ktorých Obama svojím návrhom zvyšovať dane príjmovej skupine nad 400-tisíc dolárov ročného príjmu až príliš zmiernil svoj predvolebný sľub o zdanení všetkých, čo ročne zarobia nad 200-tisíc dolárov.

Republikáni napokon ustúpili. Porušenie vlastného sľubu o nezvyšovaní daní zdôvodnili šalamúnsky – keďže daňové úľavy vypršali prvou sekundou prvého januára, dohodou v ranných hodinách druhého januára vlastne dane väčšine Američanov už znižovali.

Hoci kompromis ešte viac zvýši americký deficit, jeho narastanie sa aspoň v porovnaní s doterajším tempom spomalí.

Kongresová pasca

Do pasce útesu sa pritom Kongres vohnal sám. Stanovením automatických škrtov a hraničných termínov kongresoví lídri dúfali, že sa im podarí v kolegoch vyvolať pocit zodpovednosti a snahu hľadať kompromisné riešenia. Americký zákonodarný zbor, ktorý dlhodobo patrí medzi najmenej populárne federálne orgány, však namiesto racionálneho hľadania dohôd priniesol len stranícke škriepky.

„Stvorili sme netvora,“ priznal demokratický zastupiteľ Charles Rangel tesne pred hlasovaním snemovne, ktorým sa podarilo následky pádu z fiškálneho útesu oddialiť.

Oddialiť je skutočne správne slovo, pretože ani novoročná dohoda americké rozpočtové problémy nevyriešila. Kompromis sa napokon zaoberal len predĺžením daňových úľav, kým druhú časť, automatické škrty výdavkov vo výške viac ako sto miliárd, len odsunul o dva mesiace. Dovtedy by kongresmani mali nájsť nové riešenie.

Posledný deň minulého roka navyše Spojené štáty opäť narazili na dlhový strop vo výške 16,4 bilióna dolárov a približne o dva mesiace sa vyčerpajú aj opatrenia ministerstva financií, ktoré Washingtonu umožňujú ďalšie požičiavanie. Biely dom preto bude žiadať Kongres o nové navýšenie stropu. Koncom marca okrem toho vyprší rozpočtové provizórium a Kongres bude musieť schváliť nové, aby vláda mohla fungovať.

Radikálne krídlo republikánov v ďalších vyjednávaniach vidí šancu na presadenie svojich požiadaviek. Argumentovať bude tým, že ustúpilo pri odvrátení pádu z fiškálneho útesu a ústretovosť teraz bude žiadať od demokratov a Obamu. „Dúfam, že republikáni budú pri zvyšovaní dlhového stropu bojovať tak tvrdo, ako Obama bojoval za zvýšenie daní,“ naznačil pre televíziu FOX News líniu vyjednávaní republikánsky senátor Lindsey Graham.

Viacerí experti varujú, že novoročné hľadanie dohody v porovnaní s nadchádzajúcimi problémami bledne. „Zo všetkých takzvaných útesov je len dlhový strop skutočný útes,“ zdôrazňuje vážnosť rozhodovania napríklad analytik Jaret Seiberg. „Ak spadnete z tohto, bude to pád smrti. Všetky ostatné útesy možno spätne zvrátiť, no keď vyhlásite, že nebudete splácať dlh, tak niet cesty späť,“ citoval ho portál Politico.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba