Bez kariet. Vatikán verí len hotovosti

Veríme Bohu, ostatní platia v hotovosti. Krčmové heslo sa od Nového roka týka aj Vatikánu. Talianska národná banka prijala opatrenia, po ktorých sa v pápežskom štáte nebude dať platiť kreditnými ani debetnými kartami.

05.01.2013 09:31
Vatikán, Taliansko, Rím Foto:
Vatikán
debata (8)

Zásah sa dotýka miliónov turistov, ktorí si na návštevu Sixtínskej kaplnky a ďalších múzeí či pri nákupoch vo vatikánskych obchodoch budú musieť nachystať mince a bankovky. Banka tak Vatikán potrestala za netransparentnosť pri finančných operáciách.

„Talianska národná banka nemohla udeliť súhlas, pretože Vatikán okrem toho, že nerešpektuje regulácie, týkajúce sa prania špinavých peňazí, nespĺňa ani právne predpoklady,“ zdôvodnil pre médiá rozhodnutie zdroj z centrálnej banky. „To znamená, že neexistuje potrebná bankovnícka a finančná legislatíva ani dostačujúci dozor,“ dodal.

Elektronické operácie pre Vatikán spravovala talianska pobočka Deutsche Bank. Práve tá v decembri neúspešne požiadala o predĺženie licencie.

Vatikán sa nenachádza na „bielom zozname“ Európskej komisie medzi štátmi, ktoré spĺňajú medzinárodné štandardy boja proti daňovým únikom a praniu špinavých peňazí. Za nedostatky ho karhá aj vlaňajšia správa Moneyvalu, organizácie Rady Európy.

Hoci pápež Benedikt XVI. v posledných rokoch niekoľkokrát sľúbil reformu a väčšiu otvorenosť, európske orgány dohľadu zatiaľ spokojné nie sú. Vatikán sa v minulosti dostal do problémov, keď do jeho finančníctva preniklo podsvetie.

Nové opatrenie komplikuje situáciu turistom. Kto upozornenie prehliadne, odstojí si vo vatikánskych múzeách hodinové rady, aby sa dozvedel, že kartou sa platiť nedá.

Väčšina priamych príjmov Vatikánu pochádza práve z turistického ruchu – či už zo vstupného do svetoznámych múzeí, alebo z predaja suvenírov či poštových známok. Len v roku 2011 utratilo päť miliónov turistov v mestskom štáte uprostred Ríma viac ako 90 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba