Česi idú hlasovať, ale rozhodnú až o dva týždne

Hľadanie nástupcu Václava Klausa vstupuje do semifinále. V Česku sa v piatok začína dva dni trvajúce prvé kolo prezidentských volieb.

11.01.2013 07:49
voľby Foto: ,
Deviati kandidáti historicky prvej priamej voľby prezidenta Českej republiky diskutujú počas štvrtkovej televíznej debaty v Prahe.
debata (1)

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že žiadny kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov. O novej hlave štátu tak rozhodne o dva týždne druhé kolo – finále dvoch najsilnejších uchádzačov. Jednoznačne najlepší záver predvolebnej kampane mal Miloš Zeman.

V poslednom prieskume, ktorý sa mohol publikovať v pondelok, sa dostal na prvé miesto pred Jana Fischera. Stávkové kancelárie už dokonca Zemana pasujú za budúceho prezidenta. Kým pred desiatimi dňami by česká stokorunová bankovka stavená naňho priniesla dvojnásobný zisk, včera to už bolo iba 35 korún (pri kurze 1,35; čiže za 100 Kč výhra 135 Kč).

Výhodou Zemana bolo, že dokázal zaujať všetky vrstvy voličov. ,,Pôsobí ako vyzretý politik, sčítaný, s inteligentným nadhľadom a slovníkom plným satirických bonmotov. Je pravým opakom Fischera, ekonomicky zdatného, uhladeného, štatisticky presného, lenže v porovnaní so Zemanom menej výrazného s chýbajúcim životným nadhľadom," povedala mediálna expertka Dita Arkmanová pre Hospodářské noviny.

Zeman bodoval kombináciou svojej charizmy a prepracovanej kampane. Nezabudol na dôležité detaily. Podporovala ho pôvabná mladá dcéra Kateřina, ktorá s ním napríklad účinkovala v predvolebnom videoklipe. Svojmu 68-ročnému otcovi takpovediac pomohla omladnúť v očiach voličov. Najzložitejší moment pred voľbami Zeman zažil, keď sa hovorilo nie o politike, ale o súkromí. „Najťažšia otázka, ktorú som dostal počas kampane, znela, či som bol niekedy neverný,“ citoval ho portál IDnes. Verejne sa priznal, že sa takto zachoval k svojej prvej žene. Zdôraznil, že druhej manželke je verný.

Do druhého kola by podľa nedávnych prieskumov mali postúpiť dvaja expremiéri Zeman a Fischer. Zvyšných sedem uchádzačov si však stále verí. Vo štvrtok prišla dobrá správa pre Karla Schwarzenberga (šéf diplomacie a kandidát strany TOP 09). Podporu mu vyjadril uznávaný ekonóm Jan Švejnar. Jeho názor môže byť vplyvný – veď keď vlani uvažoval o svojej kandidatúre, sympatizovala s ním pätina voličov. Schwarzenberga by chceli vidieť na Hrade mnohé osobnosti. Kladný ohlas má aj v niektorých médiách. „Znamenitým predpokladom Schwarzenberga pre prezidentský úrad by bolo jeho zahraničné renomé a kontakty,“ napísal portál Aktuálně.

Poslednú šancu osloviť voličov pred obrazovkami mali aj kandidáti nasledujúci za favoritmi Zemanom a Fischerom vo štvrtok v debate v Českej televízii. Schwarzenberg nevedel povedať, akú lehotu má prezident na podpísanie zákona. Rovnako ani umelec Vladimír Franz, ktorý celkovo pôsobil rozpačito.

„Moderátor chvíľami pripomínal učiteľa politológie a Franz jeho nervózneho žiaka,“ podotkol server Novinky. Tretím diskutujúcim bol sociálny demokrat Jiří Dienstbier. Nachádza sa v paradoxnej situácii – podľa viacerých ankiet je najobľúbenejší politik v Česku, ale vo voľbách by mal získať približne len desatinu hlasov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba