Európa si po Klausovi vydýchne, tvrdia západné médiá

Nech vyhrá voľby ktokoľvek, nového českého prezidenta uvíta Európa s úľavou. Bude to znamenať koniec Václava Klausa, prchkého prezidenta, ktorý kedysi prirovnal Európsku úniu k Sovietskemu zväzu. Tvrdí britský denník Financial Times (FT).

11.01.2013 17:00
Václav Klaus Foto: ,
Český prezident Václav Klaus
debata (59)

Klaus, ktorý je architektom liberálnych reforiem zo začiatku 90. rokov, dlhé mesiace zdržiaval ratifikáciu Lisabonskej zmluvy, staval sa proti pripojeniu krajiny k euru a je skeptický voči krokom k jednotnej Európe, napísal denník. Zároveň pripomenul, že český prezident odmietol nad svojím sídlom vyvesiť vlajku Európskej únie.

Podľa periodika by prvé priame prezidentské voľby mali priniesť Česku proeurópskeho vodcu. „Niet pochýb o tom, že povesť Prahy ako najviac euroskeptického hlavného mesta po Londýne sa po Klausovom odchode zmení,“ napísal britský ekonomický denník.

Podľa neho sú voľby rozptýlením od hospodárskych ťažkostí. „Malá a otvorená česká ekonomika sa prepadla, keď jej export do eurozóny stagnuje. Vláda premiéra Petra Nečasa je veľmi nepopulárna pre uťahovanie opaskov. Zaviedla ho kvôli obmedzeniu rozpočtového deficitu,“ napísal.

Financial Times tiež pripomína, že „odchádzajúci český prezident bol na medzinárodnej scéne ostro kritizovaný, keď spochybňoval globálne otepľovanie“.

Klaus odchádza uprostred vnútropolitickej kritike po tom, čo sa rozhodol amnestovať viac ako štvrtinu z 23-tisíc odsúdených väzňov a ukončiť proces v niekoľkých ostro sledovaných korupčných kauzách, tvrdí Financial Times.

Medzinárodní spravodajcovia uviedli, že Klausov odchod privíta mnoho európskych hlavných miest, ktoré sa často rozčuľovali nad jeho priamočiarou podozrievavosťou voči európskej integrácii, uviedla na webe spravodajská stanica BBC.

Domnieva sa, že záverečná debata prezidentských kandidátov bola nevýrazná a neprispela k tomu, aby zúžila pole favoritov. Na to, aby došlo k zmysluplným výmenám názorov, bolo na scéne príliš veľa kandidátov, uviedla BBC.

Svetové médiá si všímajú aj Vladimíra Franza

Aj francúzsky denník Le Monde hovorí o tom, že Česi končia éru ultraliberálneho a euroskeptického prezidenta Klausa. Kým Financial Times, BBC a Le Monde analyzujú šance jednotlivých kandidátov, väčšina britských i francúzskych novín sa zameriava na Vladimíra Franza a na jeho tetovanie.

Správa agentúry AP nazvaná „Tetovaný skladateľ si počína dobre v prieskumoch pred voľbami“ sa stala jedným z najčítanejších materiálov na webovej stránke denníka The Guardian. Franzovi sa venuje aj Daily Telegraph.

Podobne zamerané sú francúzske médiá. Avatar alebo Franz Josef II., ako ho nazývajú mladí Česi, úspešne čelí rodeným politikom, napísal regionálny Le Télegramme. Skladateľ a maliar Vladimír Franz, ktorý je tetovaný od hlavy po päty, nepochybne patrí k najexcentric­kejším prezidentským kandidátom vôbec, citoval denník Libération agentúru AFP.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba