V druhom kole to bude aj Klaus verzus Havel

Miloš Zeman 42 percent, Karel Schwarzenberg 58 percent. To je odhad českého politológa Jana Bureša pre druhé kolo prezidentských volieb.

13.01.2013 20:00 , aktualizované: 14.01.2013 08:00
Karel Schwarzenberg Foto: ,
Český politológ Jan Bureš si myslí, že ak vyhrá prezidentské voľby Karel Schwarzenberg (na snímke), pre súčasnú hlavu štátu Václava Klausa to bude najhoršia potupa.
debata (65)

"Nie je pre mňa prekvapením, že postúpili títo dvaja. Najviac spĺňajú očakávanie, ktoré kladie verejnosť na hlavu štátu,“ povedal pre Pravdu Bureš.

Miloš Zeman vyhral prvé kolo prezidentských volieb. Čo sú hlavné príčiny, že sa mu to podarilo?
Víťazstvo je to veľmi tesné. Mohlo to byť aj naopak. Expremiéra Zemana a ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga delilo len 41-tisíc hlasov. Vyzerá to tak, že sa bývalý predseda vlády hodí do obrazu, čo od prezidenta očakáva verejnosť. Kampaň zdôrazňovala, čo Zeman dokázal. Mnohým voličom za už akoby zdalo, že práve on je jediným úplne pripraveným kandidátom na post hlavy štátu. A Schwarzenberg tieto očakávania spĺňa tiež. Pre mňa teda nie je až takým veľkým prekvapením, že postúpili oni dvaja.

Ako zvládol kampaň Schwarzenberg?
Jeho tím sa ho snažil predstaviť ako človeka, ktorý je síce starý, má 75 rokov, ale má blízko k mládeži. Na propagačných materiáloch zo Schwarzenberga urobili pankáča so zafarbenými vlasmi. Kampaň vytvorila dojem, že vek vôbec nie je prekážkou, aby ho volili mladí ľudia. Je to dosť iracionálne, ale podarilo sa to. Kampaň tiež potlačila Schwarzenbergov šľachtický pôvod. Ukazovala ho tiež ako akéhosi ľudového tribúna, ale galantného a šarmantného. Diplomata, ktorý nerobí podrazy, nie je vulgárny a neútočí. Schwarzenberg si tiež zlepšil svoju výslovnosť. Bolo to vidieť v televíznych debatách. V poslednej som ho až nespoznával. Myslím, že na tom zapracovali.

Posilnili pozíciu ministra zahraničných vecí internetové sociálne siete?
Hrali veľkú úlohu. Najmä v poslednom týždni bolo vidieť, že Schwarzenbergovi priaznivci využívajú najmä Facebook, ale aj YouTube. Zverejňovali tam rôzne výzvy typu, aby ľudia nevolili Fischera, aby podporovali ministra zahraničných vecí. Bolo to kľúčové, najmä na prilákanie najmladšej generácie. Je potrebné si však všimnúť aj to, že keď sa objavilo video herca Tomáša Hanáka, ktorý zaútočil na Fischera pre jeho komunistickú minulosť, pomohlo to Schwarzenbergovi. Aj tým, že sa toho okamžite chytili tradičné médiá, noviny, televízia. Internetové sociálne siete sa stali mechanizmom, prostredníctvom ktorého verejnosť často informovali o rôznych postojoch a stanoviskách v prospech Schwarzenberga. V tom bola slabina Zemana. V jeho prípade sa nič také nedialo.

Nakoľko rozdeľujú dvaja najúspešnejší kandidáti Česko?
Sú úplne odlišní. Zeman reprezentuje dobrú tradíciu všetkého zlého, čo sa za posledných 20 rokov v českej politike udialo. Je to prepojenie na Václav Klausa, kmotrov, rôznych pochybných podnikateľov. Ale aj netolerancia k rôznym skupinám spoločnosti, ako sú zelení či sociálne problematickí občania. To sprevádza dve desaťročia českú politiku. Schwarzenbergovi sa podarilo v kampani vytvoriť dojem, že je kandidátom modernej budúcnosti a zároveň, že sa myšlienkovo veľmi podobá Václavovi Havlovi. Predpokladám, že pred druhým kolom to ešte bude hrať úlohu. Dvadsať rokov utváral českú politiku súboj medzi Klausom a Havlom. Zdalo sa, že sa to skončilo. Povedal by som však, že ak vyhrá Schwarzenberg, pre Klausa to bude najhoršia potupa. Možno sa Klaus bude aj urážať, keď šéf diplomacie zvíťazí a úrad mu odovzdá so zaťatými zubami. Schwarzenberg stelesňuje inú éru, akoby zo záhrobia Havel zvíťazil na Klausom. Nehovorím však, že minister zahraničných vecí je skutočne nádejou na lepšiu, modernejšiu politiku. Kampaň ho tak však vykreslila.

Čo s tým Zeman môže urobiť?
Sám svojimi vyjadreniami prispieva k tomu, že sa najmä pre mladšiu generáciu stáva neprijateľným. Takmer desať rokov bol Zeman mimo politiky a krajina sa predsa len zmenila. Expremiér prichádza späť s politickou kultúrou spred 10 až 15 rokov. Okrem toho mnoho mladých voličov už ani nevie, kto Zeman je. Nemajú dôvod voliť ho, lebo ho nepoznajú. Keď zisťujú, kto je, tak to nie je dôvod , aby ho podporili.

Bývalý expremiér za ČSSD už tvrdí, že druhé kolo bude konflikt ľavice s pravicou. Je to správna stratégia?
Prvé kolo ukázalo, že voliči sa nesprávali celkom podľa logiky pravica verzus ľavica. Skôr išlo o voľbu osobnosti. Ľudia sa až tak nepozerali na program kandidátov, ale na to, či ich niečím zaujmú v debatách, ako hovoria a správajú sa. Bolo to viac založené na emóciách. Mohol by kritik vlády voliť člena kabinetu Schwarzenberga? Ukázalo sa, že áno. Ja sám poznám ľudí, ktorí kritizujú vládu za jej sociálnu politiku, ale ministrovi zahraničných vecí by dali hlas. Snaha Zemana posunúť kampaň do úrovne konfliktu ľavice a pravice je však z jeho pohľadu logická. Bude sa snažiť vystupovať ako zjednotiteľ všetkých tých, ktorí vládu nemajú radi.

Zeman je bývalým šéfom ČSSD, ale rozišiel sa so stranou v zlom. Teraz ho pre druhé kolo sociálni demokrati do iste miery podporili, nie však kandidát ČSSD Jiří Dienstbier. Ku komu sa priklonia jeho voliči?
Mnohí z nich asi nepôjdu voliť vôbec, nemajú si koho vybrať. Pomerne malá časť sa pravdepodobne prikloní k Schwarzenbergovi. Trocha viac Dienstbierových voličov podporí Zemana, ale nebude ich veľa.

Kto má celkovo väčšiu šancu získať voličov, ktorí ich v prvom kole nevolili. Schwarzenberg alebo Zeman?
Podľa mňa má lepšiu šancu vyhrať Schwarzenberg. Keď sa pozriem na to, koho Zeman môže prilákať, nedáva mi to v žiadnom prípade viac ako 50 percent. Povedzme, že sa k nemu pripojí polovica voličov Dienstbiera, ale to ho nezachráni. Komunisti prídu k voľbám, ale Zeman od nich nezíska oveľa viac hlasov, ako v prvom kole. Môžu sa k nemu ešte prikloniť priaznivci KSČM, ktorí volili Dienstbiera či Janu Bobošíkovú. Takých však nie je veľa.

Zaberú odporúčania?
Voliči sa rozhodujú samostatne, na nejaké odporúčania svojich kandidátov až tak veľmi nedajú. Keď sa však pozriem na porazených, tak ako by sa mohli správať ich podporovatelia? Voliči Přemysla Sobotku za ODS sú najskalnejší pravičiari. Pre nich Zeman nebude prijateľný. Vladimíra Franza volili mladí ľudia, určite majú bližšie k Schwarzenbergovi. Pre podporovateľov Táne Fischerovej je zase dôležité, že minister zahraničných vecí je havlovec, hoci sedí vo vláde. Jan Fischer bol skôr pravicový kandidát. Volila ho stredná trieda, ľudia v podstate spokojní so svojou situáciou. Tí tiež nemajú veľký dôvod hlasovať za Zemana. A voliči Zuzany Roithovej, ktorá Schwarzenberga už podporila, sa tiež skôr pridajú k šéfovi diplomacie. Môže to byť oveľa zložitejšie, nevieme, čo urobí kampaň. Ak by to však fungovalo matematicky, tak Zeman získa odhadom maximálne 42 percent hlasov. Schwarzenberg 58 percent.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba