Bude Česko proeurópske? Klaus končí

Česko bude mať proeurópskejšieho prezidenta ako Václava Klausa. Miloš Zeman alebo Karel Schwarzenberg sa však ani nemusia príliš snažiť, aby preukázali vrelší vzťah k EÚ, ako má súčasná hlava štátu.

15.01.2013 08:33
Klaus Foto:
Britský politológ Seán Hanley tvrdí, že očakávania EÚ sú také, že bez ohľadu na to, koho Česi zvolia v druhom kole, bude viac proeurópsky. Jednoducho preto, že to nebude Václav Klaus (na snímke).
debata (5)

Obaja kandidáti chcú v prípade víťazstva v druhom kole vyvesiť vlajku Európskej únie na Pražskom hrade. Klaus to neurobil.

"Samozrejme, že áno,“ odpovedal na otázku Lidových novín, či by vlajku vyvesil, Schwarzenberg. "Som eurofederalista. Takže áno, pokiaľ by som bol spokojný so stavom EÚ,“ vyhlásil zase Zeman. Ako však pred niekoľkými dňami naznačil, niečo za to očakáva aj od Bruselu. Podľa spravodajskej stránky novinky.cz Zeman vyhlásil, že chce, že by únia väčšinovo financovala veľký investičný projekt. Ním je výstavba kanála Dunaj-Odra-Labe. Podľa Zemana je to rozumná investičná akcia, po ktorej volajú aj podnikatelia.

"Očakávania EÚ sú také, že bez ohľadu na to, koho Česi zvolia v druhom kole, bude viac proeurópsky. Jednoducho preto, že to nebude Klaus,“ pripomína pre Pravdu Seán Hanley z Fakulty slovanských a východoeurópskych štúdií na University College v Londýne. Súčasná hlava štátu, ktorej mandát vyprší 7.¤marca, veľa ráz úniu kritizovala. Klaus tiež váhal s podpisom Lisabonskej zmluvy, ktorá určuje vzťahy v EÚ.

Zeman tvrdí, že si prezidenta váži, hoci s niektorými jeho myšlienkami hlboko nesúhlasí. "My dvaja sa líšime napríklad v názore na Európsku úniu,“ povedal expremiér o Klausovi pre denník Mladá fronta Dnes krátko po víťazstve v prvom kole volieb. "Určite by som sa s Václavom Klausom líšil v postoji k Európe,“ uviedol pre rovnaké noviny Schwarzenberg.

Česko má však nálepku euroskeptickej krajiny nielen pre prezidenta Klausa. Premiér a predseda občianskych demokratov Petr Nečas sa odmietol pripojiť k fiškálnej zmluve a po chuti mu nie je ani banková únia.

"Väčšina ODS je však euroskeptická pragmatickejšie ako Klaus. Preňho je to najmä veľký ideologický zápas s úniou,“ hovorí Hanley. "Schwarzenberg naznačil, že sa chce podieľať na riešení krízy v eurozóne. Bol dva razy šéfom diplomacie, takže ho asi zahraničné otázky zaujímajú viac ako domáce. Zeman je vo svojej podstate proeurópsky, ale asi by sa snažil vytvárať väčší dojem, že bojuje za české záujmy. Čo sa týka eura, je jemne euroskeptický, takže bude opatrnejší. Bol by asi v otázkach EÚ menej aktívny ako Schwarzenberg,“ uviedol britský expert.

A čo sa dá od kandidátov očakávať vo vzťahoch so Slovenskom? "Český prezident nie je určujúcim faktorom v diplomacii. Dôležité však je, ako hlava štátu vníma procesy v EÚ. Z tohto hľadiska sú Zeman aj Schwarzenberg dobrou správou pre slovenskú zahraničnú politiku, ktorá je proeurópska,“ povedal pre Pravdu Jozef Bátora z Ústavu európskych štúdií a medzinárodných vzťahov Univerzity Komenského.

"Schwarzenberg je nám ešte bližší ako Zeman z hľadiska stredoeurópskej spolupráce. Týka sa to aj oblasti obrany. Myslím si, že súčasný šéf diplomacie má väčšiu mieru pochopenia pre takýto typ regionálneho zoskupenia, ktorý máme vo visegrádskej štvorke, z bezpečnostného hľadiska. Nepredpokladám však, že Zeman by bol proti. Takže v tomto by sa asi kandidáti zhodli,“ uviedol Bátora.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba