Slovenskí vojaci učili Afgancov zabezpečovať muničné sklady

Slovenskí a ďalší zahraniční vojaci z poradného tímu pre bojové zabezpečenie (CSS MAT) v misii ISAF afganským kolegom zorganizovali a riadili kurz správcu muničného skladu. Muničný sklad jednotky afganskej národnej armády (ANA) bol totiž identifikovaný ako závažné bezpečnostné riziko pre ANA a taktiež koaličné sily.

15.01.2013 09:06
debata (3)

„Počas kurzu Slováci afganských vojakov a poddôstojníkov vyškolili, ako zmierniť existujúce riziko. Zároveň im vysvetlili možnosti reorganizácie súčasného režimu skladovania munície afganskej národnej armády v muničnom sklade pod vedením koaličných síl,“ vysvetlil hovorca ozbrojených síl Milan Vanga.

Praktický výcvik trval šesť dní a viedol k zlepšeniu vedomostí príslušníkov afganskej armády, ako bezpečne skladovať a manipulovať s rôznymi druhmi munície v muničnom sklade. Účastníci dostali základné informácie o jednotlivých typoch munície a bezpečnostné požiadavky pre ich skladovanie. Podľa hovorcu slovenskí vojaci zefektívňovali logistické činnosti afganského práporu od začiatku ich pôsobenia na afganskej základni v Tarin Kowt.

„Učili ich, ako písomne a elektronicky viesť základnú evidenciu materiálu, zlepšili systém doplňovania a obmeny zásob. Spolupracovali aj na tvorbe vojenských predpisov pre logistiku v paštčine a daríjčine,“ spresnil Vanga.

Vojenský poradenský tím CSS MAT pod slovenským velením je už štvrtou rotáciu našich vojakov – inštruktorov – v provincii Uruzgan. V súčasnosti v ňom pôsobí 16 príslušníkov Ozbrojených síl SR, piati príslušníci Národnej gardy amerického štátu Inadiana a dvaja austrálski vojaci. Tím radí 4. brigáde ANA v oblasti bojového zabezpečenia a pri opravách a údržbe delostreleckej techniky D-30.

3 debata chyba