Vzťahy Slovenska a Česka neurčuje ideológia

Proeurópsky, proruský, proamerický? "Nevidel by som ani jedného kandidáta čierno-bielo,“ povedal pre Pravdu o Milošovi Zemanovi a Karlovi Schwarzenbergovi český politológ Ladislav Cabada.

15.01.2013 10:08
ČR Politika Voľby Prezident Priame Prvé Foto: ,
Miloš Zeman (vľavo) a Karel Schwarzenberg sa stretnú v druhom kole prezidentských volieb.
debata (4)

Zeman či Schwarzenberg by boli proeurópskejší ako prezident Václav Klaus. Čo to však znamená?
Zeman a Schwarzenberg vychádzajú z iných ideologických základov. Súčasný šéf diplomacie reprezentuje pôvodné základy Európy vystavené na kresťansko-sociálnych základoch. To smeruje k tomu, že by Schwarzenberg mohol uvažovať aj o nejakých federalistických tendenciách. Zeman je tiež proeurópsky, ale len vtedy, ak v EÚ vládnu socialisti. Nemám však pocit, že by jeho postoje boli založené na nejakých hlbších základoch. Vedľa Klausa vyzerá mnoho ľudí proeurópsky.

Zeman sa však sám označuje za eurofederalistu, povedal dokonca, že by nemal nič proti európskej armáde.
Sú to skôr slovné cvičenia. Zeman vie, že to hovoriť môže, lebo nemá žiadny návod, ako by podobné veci mohol zrealizovať či aby ponúkol možné riešenia.

Môže sa nejakým viditeľným spôsobom zmeniť pozícia Česka na európskej scéne po príchode jedného alebo druhého kandidáta?
Schwarzenberg ako prezident by skutočne pôsobil výrazne proeurópsky. Je ešte minister zahraničných vecí, takže je to jeho starosť už teraz. Prezident podľa ústavy nereprezentuje českú zahraničnú politiku. Hlava štátu však ratifikuje medzinárodné zmluvy a niektoré Klaus nepodpísal. To by sa mohlo zmeniť. Čo sa týka Zemana, tak to nie je úplne jasné. Bol predsa len dosť dlho mimo politiky. Má však niektoré výrazne proruské tendencie, najmä v oblasti energetiky. Pri Schwarzenbergovi sa dá skôr očakávať, že vzťahy s Moskvou by stáli na mŕtvom bode alebo by ešte ochladli.

Na druhej strane však najmä ľavicová časť spoločnosti vyčíta ministrovi zahraničných vecí proamerické postoje.
To je taká česká pesnička. Ak niekto niečo podporí, napríklad známy radar, tak je proamerický. USA sú však kľúčovým zahraničnopoli­tickým partnerom nielen pre Česko. Je skôr prekvapujúce, že sa niekto diví, že sa snažíme dobre vychádzať s Washingtonom. Prečo sa tomu nikto nečuduje, ak by sme hovorili o Británii či Francúzsku? Potom by sa dalo povedať aj o Zemanovi, že je proamerický. Podporuje vojenský zásah proti Iránu. Dlhodobo sa prezentuje výrazne proizraelsky. Ak to vytrhneme z kontextu, dá sa to chápať ako proamerická pozícia. Alebo probushovská, určite nie obamovská. Nevidel by som ani jedného kandidáta čierno-bielo.

Ako sa budú kandidáti správať smerom k vláde v súvislosti s politikou EÚ? Premiér Petr Nečas odmietol fiškálnu zmluvu i bankovú úniu, hoci mal v kabinete Schwarzenberga.
Zeman dal najavo, že bude pomerne aktivistická hlava štátu. Má tendenciu smerovať k prezidentskému systému. Schwarzenberg vidí do vlády, vie, ako sa v nej tvoria rozhodnutia. Nedá sa povedať, že by kabinet stál proti nemu. Okrem toho sa tvrdí, že vláda stojí pred rekonštrukciou. Nečas je však mimoriadne pragmatický politik. Ak sa to bude čo len trochu dať, nájde nejakú formu spolupráce. Či už so Zemanom, alebo so Schwarzenbergom.

Ovplyvní nejakým spôsobom vzťahy so Slovenskom nová hlava štátu?
Nemyslím si, že sa nejako výrazne zmenia vzťahy Česka a Slovenska. Ak bude prezidentom Zeman, asi si bude viac rozumieť s premiérom Robertom Ficom ako Schwarzenberg. Minister zahraničných vecí je však tiež pragmatický v niektorých veciach. Nečas a Fico si tiež asi rozumejú, keď sa stretnú 1. januára. To je dobrá tradícia v česko-slovenských vzťahoch. Je jedno, či máme pravicové, alebo ľavicové vlády, nájdu si k sebe cestu. Ideológia v našich krajinách nerozhoduje o vzťahoch.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba