Súdny deň britských kresťanov sklamal

Zamestnávatelia už nemusia mať s krížmi kríž. Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, v akých prípadoch môžu od svojich zamestnancov požadovať odstránenie náboženského symbolu a kedy je to neprípustné.

15.01.2013 15:11 , aktualizované: 16.01.2013 09:41
Anglicko kresťanka práca diskriminácia... Foto:
Bývalá letuška Nadia Eweidaová ukazuje krížik, pre ktorý sa dostala pred Európsky súd pre ľudské práva. Eweidaová ako jediná zo štvorice britských kresťanov uspela so žalobou na diskrimináciu.
debata (4)

Vo štvorici prípadov, v ktorých sa kresťania sťažovali na diskrimináciu, však veriaci ťahali za kratší koniec. Uspeli len v jednom z nich. Súd pririekol odškodné letuške, ktorú prepustili za nosenie krížika. Sestričke v nemocnici v rovnakom prípade za pravdu sudcovia nedali. Neuspeli ani dvaja zamestnanci, ktorí z náboženského presvedčenia odmietali poskytovať služby homosexuálom.

„Neexistuje dôkaz, že by nosenie iných, predtým schválených náboženských symbolov, ako sú turbany a hidžáby inými zamestnancami malo negatívny dosah na značku British Airways alebo jej imidž,“ zdôvodnil súd, prečo sa priklonil na stranu 60-ročnej Nadie Eweidovej. „Skutočnosť, že spoločnosť neskôr upravila svoj kódex a umožnila viditeľné nosenie šperkov s náboženským významom dokazuje, že predchádzajúci zákaz nebol dôležitý,“ vysvetlili sudcovia.

Koptskú kresťanku letecká spoločnosť v roku 2006 poslala domov bez nároku na mzdu za to, že odmietla skryť retiazku s krížikom. Spoločnosť argumentovala tým, že letecký personál nosí uniformy a akékoľvek viditeľné šperky sú v rozpore s pravidlami obliekania. Eweidová podala žalobu pre diskrimináciu a dôvodila tým, že sikhovia a moslimovia na znaky svojej viery nárok majú. Britské súdy jej žalobu zamietli, okrem iného preto, že kresťanská viera nosenie krížika vyslovene nevyžaduje. Letuška zažalovala Britániu na Európskom súde pre ľudské práva. Ten rozhodol, že jej právo na vyjadrenie náboženského presvedčenia bolo v tomto prípade obmedzené a pririekol jej odškodné dvetisíc eur a náhrady vo výške 30-tisíc eur.

Zdravotná sestra Shirley Chaplinová však s rovnakou žalobou nepochodila. Aj jej zamestnávateľ, nemocnica v Devone, prikázal skryť retiazku s krížikom. Keď Chaplinová odmietla a neprijala ani kompromisný návrh, umožňujúci nosiť kríž na odznaku, vedenie nemocnice ju od pacientov preradilo do kancelárie. Štrasburskí sudcovia však v tomto prípade dali za pravdu zamestnávateľovi. Kým v prípade letušky proti sebe stálo náboženské presvedčenie a imidž, v prípade sestričky súperilo vierovyznanie s otázkami zdravia a bezpečnosti. Nemocnica totiž akékoľvek retiazky a prívesky personálu, starajúcemu sa o pacientov, zakázala preto, aby ich nemohli chorí strhnúť a ublížiť si. „Nikdy to nebola otázka bezpečnosti, nie je žiadny dôkaz, že by to niekedy spôsobovalo také problémy,“ citoval britský denník Daily Mail Chaplinovú po vynesení rozsudku.

So sťažnosťou na diskrimináciu neuspeli ani ďalší dvaja. Garyho McFarlana na hodinu prepustili z charitatívnej organizácie Relate, kde pôsobil ako manželský poradca. McFarlane tvrdil, že ako kresťan nemôže poskytovať rady o sexuálnom živote homosexuálnym párom, čo ho stálo miesto. Súd argumentoval, že keď McFarlane prijímal miesto poradcu v organizácii, vedel, že si nebude môcť klientov vyberať podľa ich sexuálnej orientácie.

S podobnou žalobou neuspela ani oddávajúca Lillian Ladeleová z Islingtonu, ktorá sa dostala so sporu so zamestnávateľom po tom, ako odmietla uzatvárať registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba