Schwarzenberg hrá o Moravu

Finalisti českých prezidentských volieb prezradili, kde vidia svoju cestu na Pražský hrad. Miloš Zeman stavia hlavne na duely pred kamerami a Karel Schwarzenberg vycestuje do oblastí, kde v prvom kole získal málo hlasov.

16.01.2013 08:22
Karel Schwarzenberg Foto:
Karel Schwarzenberg
debata (10)

Očakáva sa dramatická kampaň. ,,Bude to poriadny masaker," citoval portál IDnes člena Zemanovho volebného štábu Zdeňka Štengla. Ľavicový kandidát verí, že zaboduje v televíznych debatách so Schwarzenbergom. Zároveň sa chce zviditeľniť na internete – chystá niekoľko humorne ladených videonahrávok.

Hoci stávkové kancelárie predpovedajú víťazstvo Schwarzenberga, ľudia z jeho okolia varujú, že cesta k úspechu bude tŕnistá. ,,Podľa analýzy, ktorú si vypracoval Schwarzenbergov štáb, by Zeman teraz v dueli získal 54 percent hlasov," upozornil IDnes. Kandidát strany TOP 09 sa sústredí na priamy kontakt s voličmi v tých častiach štátu, kde po prvom kole skončil na treťom a štvrtom mieste. Ide hlavne o Moravu, kde sa najlepšie darilo Zemanovi.

Svoju úlohu môžu zohrať aj peniaze. Každý kandidát je oprávnený použiť pred druhým kolom volieb 10 miliónov českých korún. ,,Predsedníctvo TOP 09 schválilo na podporu Schwarzenberga 3 milióny," informoval Český rozhlas. Zeman, naopak, od svojej strany SPOZ už nedostane ani korunu. Z volebného účtu si však ťažkú hlavu nerobí (rovnako aj v prípade, že by súkromní sponzori neboli štedrí): ,,Zeman tvrdí, že už neplánuje investovať do kampane veľké sumy," napísal server Aktuálně s tým, že sa sústredí na televízne debaty, ktoré považuje za účinnejšie ako veľkoplošné plagáty.

Poslednou vplyvnou politickou stranou, ktorá nevyhlásila, koho podporí z dvojice finalistov, bola do včerajšieho dňa vládnuca pravicová občianska demokracia (ODS). Jej grémium podľa očakávania vyzvalo voličov, aby hlasovali za Schwarzenberga – čiže za svojho koaličného partnera, ktorý zastáva funkciu ministra zahraničných vecí. Europoslanec za ODS Jan Zahradil to označil za chybu: ,,Schwarzenbergova strana je náš politický konkurent. Zápasíme o rovnakú voličskú základňu," poznamenal pre IDnes.

Obidvaja kandidáti sa snažia získať si podporu osobností. Zemana najnovšie podporila herečka Jiřina Bohdalová, v prípade Schwarzenberga rezonujú vety bývalej slávnej gymnastky Věry Čáslavskej. V otvorenom liste vyzvala všetkých športovcov, aby hlasovali za šéfa diplomacie, upozornil portál Lidovky. ,,Môžem sa zaňho zaručiť. Poznám ho profesionálne aj osobne," podotkla a v závere textu mu tykaním odkázala toto: ,,Som si úplne istá, že nás budeš reprezentovať s noblesou, ako si to robil doteraz."

Pokiaľ ide o médiá, zdá sa, že Schwarzenberg má väčšie sympatie ako Zeman. Ministra označili za najlepšieho kandidáta napríklad Hospodářské noviny, server Aktuálně a zjavne bližšie má k nemu aj denník Mladá fronta Dnes.

Na postup posledného menovaného média s nevôľou reagoval prezidentov syn Václav Klaus mladší, ktorý je riaditeľ súkromnej školy v Prahe. Podľa IDnes do vydavateľstva poslal e-mail s odkazom, že nemieni inzerovať v pobočkách volebných štábov. Text zakončil posmeškom na adresu Schwarzenberga, ktorý po prvom kole nepotešil spevom českej hymny: ,,Ktéé domof muj, ktééé domof muj," rozlúčil sa Klaus v elektronickej poš­te.

Koho podporujú české osobnosti

,,Miloš Zeman je ten, ktorý to dokáže! Prvá osoba v štáte by mal byť človek, na ktorého budem hrdý, komu ľudia veria a ktorý môže ukázať cestu aj politikom. Smeruje na správne miesto. Jeho inteligencia, vtip a nadhľad, to je presne to, čo všetci potrebujeme. Bude nás dôstojne reprezentovať, môžeme sa naňho spoľahnúť." Felix Slováček, hudobník

,,Neuhýbať a stáť si za svojím názorom je jedna z vlastností, ktoré si u ľudí vážim najviac. Karel Schwarzenberg nikdy neuhýba. Je pre mňa zosobnením slušnosti, zodpovednosti, veľkorysosti, skromnosti, nadhľadu a pokory. Človek a politik, ktorý sa vždy postaví čelom k problémom a jasne vysloví svoj názor aj bez ohľadu na prípadnú stratu sympatií u niektorých občanov." Tereza Brodská, herečka

,,Miloš má obrovskú politickú a životnú skúsenosť. Na Zemana sa pozerám so sympatiami a držím mu palce. Po roku 1968 zažil tvrdý pád (vylúčenie z KSČ), takže je poučený pre život. A určite nie je pravicový človek, ako o ňom hovoria niektorí ľudia. Podporujem ho ako najprezentatív­nejšieho možného kandidáta." Vladimír Remek, prvý československý kozmonaut

,,Karel Schwarzenberg je pre mňa človek, ktorý si celý život mohol dovoliť hovoriť to, čo si myslí. Podobne ako Tomáš Garrigue Masaryk je v Európe a vo svete známy a uznávaný. A to, že občas spí? Keď sa prebudí, vždy vie presne, o čom je reč." Pavel Pafko, jeden z najlepších českých chirurgov (narodil sa v Bratislave)

,,Potrebujeme prezidenta, ktorý si istý sám sebou, ktorý má názory a dokáže si ich obhájiť. Silná politická osobnosť, človek, ktorý keď hovorí, všetci mu rozumejú. Je to Miloš Zeman. Nemám nič proti ostatným kandidátom, ale nikto z nich nie je natoľko silný jedinec, aby sa za ním mohol otočiť dav." Lucie Bílá, speváčka

,,Volím Karla Schwarzenberga, pretože je to charakterný človek, ktorý má rád túto krajinu a má o ňu skutočný záujem. Verím, že ako prezident Českej republiky bude robiť všetko v prospech posilnenia jej postavenia vo svete a s nadhľadom sebe vlastným bude zjednocovať našich straníckych politikov aj verejnosť." Marie Rottrová, speváčka

,,So Zemanom vychádza na Hrade slnko! Miloša mám veľmi rád, pre mňa sa stal českým prezidentom už v čase, keď by mu to ani nenapadlo. Masaryk, Havel, Zeman! Pre mňa je tá línia úplne jasná. V druhom kole to však bude mať veľmi ťažké. Neviem si predstaviť, kto ho bude ďalej voliť. Asi voliči sociálneho demokrata Jiřího Dienstbiera." František Ringo Čech, hudobník

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba