Zbohom zbraniam? Obama pritvrdí

Kúpa a vlastníctvo strelnej zbrane by už pre Američanov nemali byť také jednoduché ako doteraz. Americký prezident predstavil sériu opatrení, ktorými chce Biely dom sprísniť dohľad nad zbraňami a zvýšiť bezpečnosť v krajine.

17.01.2013 08:39
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama predniesol návrhy na sprísnenie kontroly nad strelnými zbraňami v sprievode detí, ktoré po masakri v Connecticute napísali Bielemu domu.
debata (4)

Kým zámery Baracka Obamu sú zatiaľ len v rovine plánov, americký štát New York už prijal jeden z najtvrdších zákonov v USA. Ide o prvé opatrenie po streľbe v škole v connecticuttskom Newtowne, kde v decembri zomrelo dvadsať detí a šesť dospelých.

,,Každý deň, ktorý čakáme, toto číslo rastie," vyhlásil Obama s tým, že len minulý mesiac zomrelo na následky streľby v celých Spojených štátoch viac ako 900 ľudí. ,,Ak je len jeden život, ktorý môžeme zachrániť, musíme to skúsiť," povedal s tým, že za zmenu sa zasadí celou váhou svojho úradu.

Návrhy na sťaženie prístupu k zbraniam narážajú na odpor Národnej streleckej asociácie i mnohých bežných Američanov, ktorí ich považujú za porušenie druhého dodatku ústavy. Výrazné obmedzenie zrejme nepodporia ani republikánski kongresmani. Obama preto chce vo veľkej miere využiť svoje prezidentské právomoci a viac ako dvadsať opatrení zaviesť prezidentskými dekrétmi. Biely dom si okrem iného želá agresívnejšie vymáhanie už existujúcich zákonov či tvrdé tresty pre ľudí, ktorí pri kúpe zbraní klamú o svojej minulosti.

Obama mieri aj k zákazu vojenských zbraní pre civilistov a vysokokapacitných zásobníkov. Navrhuje aj povinné previerky pri každej kúpe strelnej zbrane. ,,Ak si niekto chce kúpiť pištoľ, mal by aspoň dokázať, že nie je zločinec," vyhlásil šéf Bieleho domu. Američanov vyzval, aby aktívne presviedčali svojich zástupcov v Kongrese na podporu jeho iniciatívy a ak politici odmietnu, pýtali sa ich na dôvody a skúmali ich kontakty s lobistami.

Už teraz sa môže pripraviť na tuhý boj. Viacerí republikáni naznačili, že v tejto otázke Bielemu domu nič nedarujú. Kongresman z Texasu dokonca tvrdí, že ak Obama využije na obmedzenie prístupu k zbraniam prezidentské dekréty, navrhne jeho odvolanie. ,,Budem sa tomu snažiť zabrániť za každú cenu," citovala televízia Fox Steva Stockmana.

Návrhy vypracovala komisia pod vedením viceprezidenta Joea Bidena a Obama ich predniesol v sprievode detí, ktoré po masakri v Connecticute napísali Bielemu domu.

Ešte skôr ako zvyšok krajiny si drakonické sprísnenie vyskúša štát New York. Guvernér Andrew Cuomo podpísal jeden z najtvrdších zákonov v USA.

,,Zdravý rozum môže zvíťaziť," vyhlásil demokratický politik. ,,Extrémistov možno poraziť inteligenciou, dôvodením a zdravým rozumom," povedal Cuomo.

Najzásadnejším bodom newyorského zákona je sprísnený dohľad nad tým, aby sa zbrane nedostávali do rúk psychicky labilným ľuďom. ,,Mentálne chorí ľudia by nemali mať prístup k zbraniam, to hovorí aj zdravý rozum. To je zrejme základ tohto zákona, ktorý prináša systém kontroly duševného zdravia," povedal Cuomo.

Psychológovia, psychiatri a terapeuti budú podľa zákona, ktorý má začať platiť okamžite, povinní nahlásiť svojich pacientov a klientov pri podozrení, že môžu ublížiť sebe alebo ostatným. Polícia im potom odoberie zbrane.

Zákon zakazuje aj mnohé vojenské a automatické zbrane. Ich súčasní majitelia sa budú musieť registrovať a vo väčšine prípadov sa budú musieť zbraní zbaviť. Zakázané budú aj zásobníky nad sedem nábojov. ,,Sedem nábojov v zbrani? Načo? Veľkokapacitné zásobníky, ktoré umožňujú zabiť veľa ľudských bytostí vo veľmi krátkom čase, sú v občianskej spoločnosti nezmyslom," povedal Cuomo.

Všetci majitelia strelných zbraní v New Yorku sa navyše budú musieť nanovo registrovať a každých päť rokov registráciu obnovovať. Povinné budú kontroly štátom pri každom predaji – už nebude možný predaj z druhej ruky či cez internet inak ako cez certifikovaného predajcu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba