Slováci sa vedia vcítiť do Afgancov. Zostávajú

Pohľad cez ostnatý plot na krajinu je dosť bezútešný. V afganskej krajine dominuje hnedá a sivá. V diaľke vidieť pár ľudí, pravdepodobne obrábajú svoj chudobné políčko, spôsobom asi podobným, ako to domáci robia stáročia. Do toho sa ozve rev motorov letiaceho lietadla. Akoby sa v jednej chvíli zrazili dva rôzne svety, ktoré k sebe zatiaľ stále úplne nenašli cestu.

18.01.2013 09:13
Afganistan Foto:
Slovenskí vojaci na základni v Kandaháre.
debata (33)

,,Von zo základne? Nie, tam by som teda nešiel. To je nebezpečné. Veľmi nebezpečné,“ hovorí pre Pravdu Srílančan, ktorý sa predstavil ako Joga. Na vojenskej základni v Kandaháre pracuje pre prepravnú firmu. Spolu s kolegom sa staral o autobus, ktorý poslúžil slovenským poslancom i novinárom pri návšteve ministra obrany Martina Glváča a náčelníka generálneho štátu Petra Vojteka.

Viac ako 11 rokov po začatí vojny v Afganistane je to teda mimo základne stále nebezpečné. O to, aby to bolo aspoň na základni pokojnejšie, sa starajú aj slovenskí vojaci. Strážna jednotka predstavuje takpovediac prvý kontakt s možným nepriateľom. Má na starosti vstup na základňu, na ktorú môžu mieriť výbušniny, drogy, kontraband. Odhaľovať ich slovenským vojakom pomáhajú aj psy, súčasťou práce našej jednotky je však okrem iného prehľadávať ručne autá. Niektoré z vozidiel pritom vyzerajú ako vraky a rinie sa z nich nepríjemný zápach. Rukavice sú nevyhnutnosť.

Kto je možný nepriateľ? Svoje o tom vie aj čatár Karol Tomáš. V Afganistane je už druhý raz. Na základni v Tarin Kowte je v tíme, ktorý sa podieľa na výcviku miestnych vojakov. A práve oni sa zo spojencov menia neraz aj na nepriateľov. Slovenskí vojaci našťastie podobnú skúsenosť nemali. V posledných mesiacoch však pribudli útoky ľudí v uniformách afganských bezpečnostných síl na členov zahraničných armád.

,,V rámci výcviku sme sa na tento problém zamerali už na Slovensku. Osobne som sa s ničím podobným nestretol. Samozrejme, keď sa pohybujeme v afganskom prostredí, musíme byť ustavične v pozore. Musíte myslieť, nie spať,“ hovorí Tomáš pre Pravdu.

Slovenský čatár priznáva, že situácia sa rýchlo môže zmeniť, neraz je na vážkach. ,,Ak sa to zle preklopí, môže nastať veľký problém,“ povedal Tomáš. ,,Vieme, že hrozba existuje, ale nebudeme sa púšťať s Afgancami do debát o tom. Dôvody, prečo sa podobné útoky stali, sú rôzne. Stáva sa, že ide o vydieranie, ale sú aj prípady, že miestni sú pod vplyvom omamných látok. Môže dôjsť k skratu a obráti sa to proti nám.“

,,Naši vojaci majú obrovskú výhodu v tom, že sa z koaličných jednotiek asi najlepšie dokážu vcítiť a zžiť s afganským obyvateľstvom. Aj preto sme pri nasadení našťastie doteraz nemali ani nemáme žiadne signály, že by sa nás dotýkali ohrozenia zo strany Afgancov, ktorých trénujeme.

Máme vojakov, ktorí dokážu improvizovať. Veliteľ základne v Kandaháre si ťažkal na to, že sme minulý rok stiahli ženijnú jednotku,“ uviedol pre novinárov náčelník generálneho štábu Vojtek. ,,Je to do veľkej miery dané aj našou náturou. Všetci hovoria, že Slováci sú priateľskí, otvorení, schopní komunikovať. Aj vo výcviku našich vojakov tak vedieme. Afganci sú ich partneri, neprišli sme sem z pozície nadradenosti, ale aby sme pomohli,“ odpovedal Vojtek na otázku Pravdy, prečo sa podľa neho Slováci vedia zžiť s miestnymi.

Možno aj preto v Afganistane sme aj zostaneme. Francúzsko už napríklad stiahlo vojakov z operácie NATO. Severoatlantická aliancia oznámila, že do konca roku 2014 budú doma aj ostatní. No po tomto termíne už NATO plánuje ďalšie nasadenie, do ktorého sa pravdepodobne zapojí aj Slovensko.

Podľa ministra obrany Glváča zostane naša strážna jednotka v Afganistane až do konca roka 2014. Zároveň sa rokuje o tom, že by Slovensko, najmä na žiadosť USA, do krajiny vyslalo tím, ktorý by trénoval miestne špeciálne jednotky. Ten by mohol byť v Afganistane aj po roku 2014.

,,Rokujeme o vyslaní tejto jednotky. Mohla by sem prísť už v polovici roku 2014. Čo sa týka finančného zabezpečenia, rokujeme s partnermi. Zatiaľ máme ústny prísľub,“ povedal minister. V Afganistane je momentálne viac ako 250 slovenských vojakov, v strážnej jednotke na základni v Kandaháre je ich 165. Glváč i Vojtek zdôraznili, že od amerického veliteľa generála Johna Dolana si na adresu našich jednotiek vypočuli len slová chvály.

Momentálne afganská strana zodpovedá za bezpečnosť územia, na ktorom žije asi 75 percent obyvateľov krajiny. ,,Až čas však ukáže, čo sme v krajine skutočne dokázali,“ povedal pre Pravdu dôstojník jednej z armád NATO, ktorý si neželal byť menovaný.

33 debata chyba