Obama sa ako prezident zmení

Keď v pondelok Barack Obama pred miliónom priaznivcov zloží prezidentský sľub, bude to len divadlo pre masy. Druhé funkčné obdobie amerického prezidenta sa začalo v nedeľu a Obama svoj sľub chrániť ústavu a zodpovedne vykonávať úrad zložil už včera počas súkromnej ceremónie v Bielom dome.

21.01.2013 09:53
Obama Foto:
Barack Obama prichádza so žmurknutím oznámiť dosiahnutie dohody.
debata (1)

Zoznam vecí, ktoré chce počas druhých a posledných štyroch rokov vo funkcii stihnúť, je dlhý a tak potrebuje každý deň. Prezident, ktorého popularita je pred druhou inauguráciou vyššia ako po väčšinu predchádzajúcich troch rokov, preto odložil zmierlivý tón a s vervou sa pustil do svojich súperov.

„Republikáni majú len dve možnosti,“ vyhlásil na poslednej tlačovej konferencii svojho prvého funkčného obdobia. „Buď sa môžu začať správať zodpovedne, alebo sa môžu správať nezodpovedne a zoslať na Ameriku ďalšiu ekonomickú krízu. Ale nemôžu rátať s tým, že za svoje vydieranie dostanú výkupné,“ vyhlásil ostro na adresu svojich súperov pred rokovaniami o navýšení dlhového stropu. Nitku nenechal na svojich súperoch suchú ani v ďalšej horúcej téme týchto dní. Prezident sa obrátil priamo na občanov, aby vyvíjali na svojich zastupiteľov nátlak a pomohli mu presadiť prísnejšiu reguláciu strelných zbraní. ,,Spýtajte sa ich, prečo je pre nich dobrá známka od lobistických organizácií dôležitejšia ako bezpečnosť našich prváčikov," použil emotívne argumenty.

Odvážny prezident

„Ak nám je minulosť vodidlom, tak Obama bude iný prezident ako doteraz,“ myslí si politológ Matthew Green z Katolíckej univerzity Ameriky. „Väčšina šéfov Bieleho domu vo svojom druhom funkčnom období už lepšie rozumie tomu, ako Washington funguje. Navyše väčšou starosťou ako znovuzvolenie je pre nich odkaz, ktorý zanechajú. Preto konajú odvážnejšie, najmä na začiatku druhého obdobia. Vidíme to aj u Obamu, obzvlášť v jeho rétorike o rozpočte a nových opatreniach na reguláciu strelných zbraní,“ povedal pre Pravdu.

Času Obama nemá nazvyš. Už o necelé dva roky sa konajú ďalšie voľby do Kongresu. Posledný polrok pred nimi bude vrcholiť kampaň a kongresmani sa budú predbiehať v zásadových postojoch. Po zvyšné dva roky druhého funkčného obdobia zase Američania zvyknú prezidenta označovať za chromú kačku – každého už viac zaujíma to, kto ho v Bielom dome môže vystriedať.

„Obamovým problémom sú zúrivo nezávislí a konzervatívni republikáni v Kongrese,“ vysvetľuje Green nutnosť rýchleho konania. „Budú sa snažiť Obamovi skomplikovať život, zvlášť keď sa pominie aura znovuzvolenia. Preto ak chce Obama konať vo veľkom, musí to spraviť hneď,“ tvrdí odborník na Biely dom.

Počas vlády 44. prezidenta Spojených štátov už Kongres prijal rozpornú zdravotnícku reformu. ,,Obamacare" ako ju prezývajú, začne postupne vstupovať do praxe až od budúceho roka. To možno otupí silnú opozíciu, ktorá proti nej stojí. Obama sa však nechce zastaviť pri jedinej reforme.

Čakať nečakané

„Kľúčovými otázkami jeho druhého funkčného obdobia bude imigračný zákon, regulácia zbraní, ekonomický rast a obnova, ako aj energetická politika s dôrazom na zdroje šetrné k životnému prostrediu,“ odhaduje prezidentovu agendu David Lewis z Vanderbiltovej univerzity. "Okrem toho sa bude musieť porátať s troma fiškálnymi útesmi, čo si vyžiada mnoho času a úsilia.

Samozrejme, určite ho čakajú aj neočakávané výzvy. Ani v prvom funkčnom období rozhodne nečakal napríklad hurikán Sandy či streľbu v newtownskej škole," povedal politológ pre Pravdu. V tom s ním súhlasí aj Green. „Tipujem, že agenda, ktorá definuje Obamovo druhé funkčné obdobie, bude niečo, čo nevieme predpovedať. Aj v minulosti len málo ľudí predvídalo, že na Reaganovo druhé funkčné obdobie sa bude spomínať pre daňovú reformu a škandál Irán-Contra, či to, že Clinton bude čeliť odvolávaniu. Očakávajte neočakávané.“

Očakávané je však Obamovo úsilie o prelom v zbrojnej a imigračnej reforme. To, že tieto témy sú blízke ženám a Američanom hispánskeho pôvodu, nie je náhoda – práve vďaka týmto dvom voličským skupinám dnes môže Obama prednášať svoj druhý inauguračný prejav.

Politológovia odhadujú, že pri ich presadzovaní môže siahnuť k silnejšiemu arzenálu. „Obama sa sústredí na zopár tém, aby zanechal odkaz. A keďže Kongres je problematický, prezidenti sa o to v druhom funkčnom období pokúšajú mimo legislatívneho rámca, pomocou dekrétov či vymenovaním sudcov Najvyššieho súdu,“ vysvetľuje Lewis.

Diplomat v Bielom dome

Obama do Bieleho domu vstupoval za veľkých očakávaní sveta, Biely dom však pri riešení svetových kríz stavil za jeho vlády skôr na zdržanlivosť. Diplomatická aktivita Spojených štátov sa na rozdiel do vlády Obamovho predchodcu znova vrátila viac do zákulisia a medzi jej veľké úspechy patria skôr nenápadné oblasti, ako je napríklad Barma.

To by sa však mohlo počas druhého funkčného obdobia zmeniť. Nositeľ Nobelovej ceny za mier či autor výzvy na zmierenie islamu so Západom by opäť mohol chcieť zažiariť na medzinárodnom fóre. „Americkí prezidenti sa počas svojho druhého funkčného obdobia často obracajú k zahraničnej politike, zvlášť keď je pokrok pri domácich otázkach zložitý,“ hovorí Lewis. „Napríklad prezident Clinton strávil mnoho času snahou o mier medzi Izraelom a Palestínou. Obama má tiež dlhý zoznam toho, čo si vyžaduje jeho pozornosť, od vzťahov s Iránom cez Sýriu až po rastúci vplyv Číny. Navyše musí dokončiť sťahovanie amerických vojakov z Afganistanu a zároveň bojovať proti extrémistom útočiacim na americké záujmy,“ povedal politológ pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba