Česi volia prezidenta, Schwarzenberg vhodil neplatný hlas

V Českej republike prebieha druhé kolo prezidentských volieb. V piatok o 14.00 sa v celej krajine otvorili volebné miestnosti. Uzavreli sa o 22.00. Hlasovanie pokračuje druhým dňom v sobotu od 8. do 14. hodiny.

25.01.2013 14:54 , aktualizované: 26.01.2013 08:44
Schwarzenberg Foto:
Karel Schwarzenberg vhodil do urny lístok bez obálky.
debata (117)

Piatkové hlasovanie charakterizovali podľa pozorovateľov tri skutočnosti: v porovnaní s prvým kolom to bola vyššia účasť voličov, vraj neplatný lístok Schwarzenberga, ktorý ho hodil do urny bez použitia služobnej obálky, ako aj anonymné inzeráty novín dehonestujúce osobu kniežaťa Schwarzenberga v piatkovom vydaní. Ten už aj reagoval podaním žaloby na neznámeho páchateľa.

Nespokojnosť vyjadrili aj zemanovci. Podľa ich informácií si viacerí voliči vraj kopírovali voličské preukazy. A tak ministerstvo vnútra už vydalo pokyn volebným komisiám, aby dôkladne kontrolovali preukazy. „Ak by sa podozrenie potvrdilo, tak by išlo o trestný čin,“ cituje portál iDNES.cz Pavla Nováka, hovorcu ministerstva.

Kandidáti hlasovali už v piatok

Prezidentskí kandidáti odvolili už na začiatku prvého volebného dňa. Karel Schwarzenberg však vhodil do urny neplatný hlas, keďže hlasovací lístok vhodil bez obálky. „Bohužiaľ sa to stalo. Bolo to v okamihu, keď sa v miestnosti nachádzalo množstvo novinárov a fotografov. Karel Schwarzenerg prehliadol, že vhadzuje do urny lístok bez obálky,“ povedal jeho hovorca Marek Pražák.

Miloš Zeman prišiel do hlasovacej miestnosti s dcérou Kateřinou a manželkou Ivanou. K novinárom bol stručný. „Všetko, čo som chcel povedať, som už povedal.“

Na hlasovaní sa môžu zúčastniť všetci občania Českej republiky, ktorí aspoň druhý deň hlasovania, teda 26. januára 2013, dosiahli vek 18 rokov. Meno nového českého prezidenta a nástupcu Václava Klausa bude známe v sobotu podvečer.

Schwarzenberg v „nemilosti“ premiéra a prezidenta

Premiér Petr Nečas dal hlas svojmu koaličnému partnerovi „s ťažkým srdcom“. „Urobil v posledných týždňoch toľko neprozreteľných krokov a dopustil sa toľkých nepremyslených výrokov, že urobil dosť pre to, aby o môj hlas prišiel. Keby kampaň trvala ešte dlhšie, zrejme by to u mňa skončilo prázdnou obálkou. Ale teraz sa to so škrípaním zubov prázdnou obálkou neskončí. Budem voliť Karla Schwarzenberga,“ vyhlásil šéf českej vlády.

Počas prvého hlasovacieho dňa odvolil odchádzajúci prezident Václav Klaus. „Nebudem prezrádzať, koho som volil. Ale vy to možno tušíte. Volil som toho, o kom si myslím, že bude prínosom pre túto krajinu a pre český štát,“ povedal. K voľbám dorazil po štvrtej hodine po poludní s manželkou Olíviou a vnukom.

Prevetrávanie tém

Zeman aj Schwarzenberg využili prestávku medzi oboma kolami hlasovania na „prevetrávanie“ tém, o ktorých si ich volebné štáby mysleli, že by mohli najviac prilákať voličov. Boli to hlavne dekréty exprezidenta Edvarda Beneša či pozadie rodiny Karla Schwarzenberga. O niečo menej sa obaja kandidáti venovali nedávnej amnestii, ale aj otázke, koho nový prezident navrhne za šéfa Českej národnej banky či koho schváli do Ústavného súdu. Nezabudlo sa ani toľko skloňovaný vzťah Zeman – Klaus.

Zatiaľ čo štáby špekulovali o výbere tém, samotní kandidáti poslali voličom už na začiatku volebnej prestávky jasný signál, ktorým smerom budú viesť boj o voliča. Ihneď po 12. januári, keď bolo jasné, kto postúpil do finále zápasu o Hrad, vyhlásil napríklad Schwarzenberg: „Miloš Zeman reprezentuje minulosť, posledných desať až pätnásť rokov.“ Jeho volebný sok pre zmenu rétoricky vystrelil: ,,Bude to klasický súboj medzi ľavicovým a pravicovým kandidátom."

117 debata chyba