Toskánsko zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy bolo cítiť až v Miláne

Oblasť Toskánska zasiahlo o 15.50 zemetrasenie. Otrasy dosiahli silu 4,8 stupňa Richterovej stupnice. Citeľné otrasy hlásia z Florencie, ale aj z okolitých veľkých miest, ako Livorno, dokonca Miláno.

25.01.2013 16:18 , aktualizované: 16:47
debata

Zemetrasenie hlásia aj z Bologne, Modeny či Reggio Emiglia, ktoré zasiahlo silné zemetrasenie pred necelým rokom a doteraz sa zo škôd nespamätali. Citeľné otrasy bolo cítiť aj v Ligúrii. Podrobnejšie informácie o prípadných materiálnych škodách nie sú zatiaľ známe.

Na sociálnej sieti Twitter sa však už objavujú svedectvá ľudí, ktorí otrasy priamo zažili. „Dobrý Bože, zemetrasenie a aké silné. Máme strach,“ píše jeden z užívateľov.

Národný inštitút geofyziky a vulcanológie zaznamenal epicentrum zemetrasenia v provincii Lucca neďaleko Castiglione di Garfagnana v hĺbke 15 a pol kilometra. Podľa inštitútu je možné, že oblasť zasiahnu aj následné otrasy, preto sú jednotlivé bezpečnostné zložky v pohotovosti. „Je príliš skoro predpovedať následné otrasy, ale situáciu starostlivo monitorujeme,“ vyhlásil Alessandro Amato z Národného inštitútu geofyziky a vulcanológie.

Podľa vedcov je Garfagnana zo seizmologického hľadiska veľmi rizikovou oblasťou. V roku 1920 túto oblasť zdevastovalo silné zemetrasenie s otrasmi 6,5 stupňa Richterovej škály.

debata chyba