Klausa strieda eurooptimista, vyzdvihuje európska tlač

Po Václavovi Klausovi na Pražský hrad v osobe Miloša Zemana prichádza prezident ústretový voči Európskej únii, zdôrazňujú európske denníky na svojich serveroch. Mnohé z nich pritom v správach a komentároch k výsledkom prvých českých priamych volieb hlavy štátu upozorňujú na údajnú záľubu budúceho českého prezidenta v sarkazme alebo v alkohole.

27.01.2013 08:02 , aktualizované: 08:49
Miloš Zeman Foto: ,
Miloš Zeman
debata (31)

„Ľudový náruživý fajčiar a milovník pálenky nie je mužom diplomatickej floskuly. Keď bol v rokoch 1998 až 2002 ministerským predsedom, postaral sa o pozdvihnutie a zdesenie provokatívnymi výrokmi o sudetských Nemcoch ako o ‚Hitlerovej piatej kolóne‘,“ poznamenala agentúra DPA s tým, že vtedajší nemecký kancelár Gerhard Schröder potom zrušil plánovanú návštevu do Prahy. DPA zároveň cituje jedno zo Zemanových obľúbených prísloví: „Starého psa novým kúskom nenaučíš.“

Podľa portálu nemeckého denníka Handelsblatt Česi voľbou Zemana prepásli šancu na skutočný nový začiatok svojej politiky. „Miloš Zeman je totiž mužom pre udržanie súčasného stavu. Škoda, Česko sa mohlo v najbližších rokoch trochu výraznejšie premeniť a otvoriť. Ale zjavne na to väčšina obyvateľstva nie je pripravená,“ myslí si Handelsblatt.

Poľský denník Rzeczpospolita ponúka podrobný profil víťaza a okrem iného píše: „Zvolený prezident sa vyslovuje za zvyšovanie daní, je proti legalizácii marihuany, nechce kvóty pre ženy. Naopak mu neprekážajú zväzky osôb rovnakého pohlavia alebo adopcie detí homosexuálmi Okrem masívnej siluety ho charakterizuje nevyberavý jazyk, rovnako ako obdiv voči českému pivu, Becherovke a ďalším nápojom. “

Poľský denník podobne ako ďalšie zahraničné médiá zdôrazňuje, že na rozdiel od odstupujúceho prezidenta Klausa je Zeman v zahraničnej politike zástancom hlbšej integrácie Európy a prívržencom prijatia eura. „Rovnako by chcel, hoci vie, že je to nereálne – začleniť Izrael do štruktúr NATO.“

Poľský týždenník Polityka v komentári k českým prezidentským voľbám konštatoval, že Zeman využil obavy v českej spoločnosti. „V konfrontácii s týmto obratným populistom Schwarzenberg ako podpredseda vlády nenávidenej kvôli úsporám a sociálnym škrtom jednoducho nemal šancu,“ napísala Polityka. Týždenník konštatoval, že okrem týchto celkom racionálnych obáv „v predvolebnej kampani veľmi silno rezonoval čistý a brutálny nacionalizmus“.

„Toľko nenávistných slov, jedovatých žartov a podlých urážok spoločnosť už dávno nezažila,“ napísal komentátor. To, že takéto vyvolávanie strachov pomáha vyhrať voľby, je podľa Polityka ďalšia zlá správa.

„Dobrou správou potom je, že cez všetky nedostatky a nejasné väzby na ruský plynárenský a ropný biznis bude Zeman ako prezident krajiny pravdepodobné menej škodlivý než Václav Klaus,“ domnieva sa poľský týždenník.

Podľa španielskeho denníka El País sa dá očakávať, že „sa so Zemanom ako s hlavou štátu zlepšia vzťahy prezidentského úradu s Európskou úniou po etape krajného euroskeptizmu jeho predchodcu Václava Klausa“. Denník tiež píše, že Zeman triumfoval po tvrdej volebnej kampani poznačenej minulosťou a kritikou Karla Schwarzenberga za jeho výroky o vyhnaní „troch miliónov Čechoslovákov hovoriacich nemecky“ po 2. svetovej vojne.

Server stanice BBC označuje Zemana za politika, ktorý rád pije a fajčí jednu cigaretu za druhou a ktorý je tiež známy svojím „vtipným zhadzovaním oponentov“. Podľa BBC ide o „triumfálny návrat“ muža, o ktorom si mnohí mysleli, že už s politikou skončil.

BBC si všíma veľký záujem českých občanov o prvú priamu voľbu hlavy štátu. „Hoci Česi sú všeobecne z politiky rozčarovaní, išli si hromadne vybrať medzi dvoma veľmi odlišnými kandidátmi“, konštatuje BBC.

Podľa talianskeho ľavicovo orientovaného denníka La Repubblica pripravuje Zemanove víťazstvo ešte priaznivejšie a užšie vzťahy s Poľskom a Slovenskom a „znamená tvrdú porážku euroskeptického nacionalizmu, ako je ten, ktorý ovláda Maďarsko s jeho autokratickým premiérom Viktorom Orbánom“.

Francúzska rozhlasová stanica Radio France International (RFI) na webe napísala, že Česi nechceli poslať na Pražský hrad súčasného šéfa diplomacie, ktorý nepozná štátnu hymnu. Portál srbského denníka Blic, podobne ako web b92.net, si všíma najmä to, že vyhral kandidát, pre ktorého je súčasné vedenie Kosova „teroristický režim“ a ktorý by odmietol vyslať do Prištiny veľvyslanca.

Blic píše, že Zemanovi k víťazstvu pomohla aj hra s „nemeckou kartou“, keď využil obavy Čechov z možného návratu majetku Nemcom, odsunutým po vojne z Československa. Srbský denník tiež dodáva, že podobne pred ôsmimi rokmi v poľských prezidentských voľbách postupoval Lech Kaczyński.

Odborníci: Sociálne siete nemajú na voľby kľúčový vplyv

Odborníci sú zdržanliví k úlohe sociálnych sietí a internetu pri prezidentskej voľbe. Tie podľa nich síce vedú k väčšiemu zapojeniu občanov do debaty o úlohe hlavy štátu, prípadne o jednotlivých kandidátoch, medzi ich užívateľmi sa však stále nachádza iba menšina z celkového počtu potenciálnych voličov.

Tímy prezidentských kandidátov sa potom v predvolebnej kampani skôr učili využívať možnosti internetu, než aby propagáciu posunuli na úroveň obvyklú z USA alebo západných krajín, uviedli odborníci na nové médiá Václav Jelen zo spoločnosti Actum a šéfredaktor internetového magazínu Ikaros Jan Rylich.

V porovnaní s využitím sociálnych médií v Spojených štátoch boli internetové prezentácie českých kandidátov „amatérske“, tvrdí Jelen. Podobne vedenej kampane v elektronickom svete podľa neho nemajú kľúčový vplyv na volebnú účasť. „Skutočne si myslím, že ich vplyv sa v médiách trochu preceňuje. A to primárne preto, že sociálne siete sú pre médiá dosť sexy témou, ktoré rady spomínajú,“ povedal.

„Nech už si používatelia sociálnych sietí myslia čokoľvek, sociálne siete podľa môjho názoru nemajú rozhodujúci vplyv,“ hovorí Rylich. Na Facebooku a podobných weboch sa podľa neho nachádza menšina z celkového počtu voličov, ktorí môžu výsledok volieb ovplyvniť. Ako príklad mu poslúžil výsledok prvého kola priamej voľby hlavy štátu, v ktorom do druhého kola postúpili Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg.

Predvolebná grafika na podporu kandidáta Karla... Foto: Volimkarla.cz
Schwarzenberg Predvolebná grafika na podporu kandidáta Karla Schwarzenberga

„Aj keď už v tej dobe bol pomer fanúšikov (na facebooku) Zemana a Schwarzenberga zhruba 1:7, Zeman nakoniec tesne vyhral,“ upozornil.

Práve internetovú kampaň jedného z finalistov voľby Schwarzenberg označil Jelen za dobrú. Vyzdvihol, že sa jej tvorcovia snažili o aktívnejšie zapojenie návštevníkov facebookového profilu predsedu vládnej pravicovej TOP 09. Návštevníci profilu však podľa neho boli skôr z okruhu ľudí, ktorí by Schwarzenberga zrejme volili aj bez podobnej aplikácie. „Sociálne siete nie sú primárne vecou, ktorá rozhoduje o tom, že nejaká časť ľudí pôjde voliť,“ podotkol.

Podľa Rylicha sa ľudia na sieťach síce viac angažovali v prospech svojho favorita, aktívni však boli najmä v bežných textových diskusiách, keď sa nažili vyzdvihnúť prednosti jedného či slabiny druhého kandidáta. „Je to na jednej strane príjemné zistenie, že to ľuďom nie je úplne jedno a že sa z času na čas o politiku zaujímajú, ale súčasne to bohužiaľ vedie k polarizácii spoločnosti,“ do­dal.

České osobnosti o voľbách

  • Karel Gott, spevák

    Všetko je v ekonomike. Ako poznám tieto väzby, myslím, že tento výsledok nás nasmeruje na východné trhy. Priama voľba je zaujímavá hra, počas ktorej sme týchto pánov poznali. Ako voliča ma viac než nazeranie do minulosti kandidátov zaujímalo, aký majú program.

  • Dominik Duka, kardinál a pražský arcibiskup

    Gratulujem novému prezidentovi. Priebeh volieb ukázal, že naši spoluobčania k nim pristúpili s veľkou vážnosťou a že funkciu prezidenta považujú za veľmi významnú. Želám novému prezidentovi, aby bol úspešný v snahe posilniť jednotu národa. Očakávam, že ako štátnik si bude vedomý zodpovednosti za našu krajinu, dokáže ju dôveryhodne reprezentovať v zahraničí a bude sa pri svojom pôsobení opierať o morálne zásady – vlastné našim európskym tradíciám.

  • Ladislav Špaček, bývalý hovorca Václava Havla

    Posledných štrnásť dní ovládali dianie televízne debaty medzi často nekorektným Milošom Zemanom a Karlom Schwarzenbergom, ktorý sa svojím formátom nedokázal znížiť na úroveň Zemana. Je to škoda, mohli sme sa posunúť ďalej. Takto sa vraciame o 15 rokov späť, keď si dve veľké strany medzi sebou delili moc.

    Zdroj: IDnes.cz

31 debata chyba