Zeman chce predčasné voľby, autora Klausovej amnestie vyhodí

Novozvolený český prezident Miloš Zeman potvrdil, že je za konanie predčasných parlamentných volieb. Vo sobotňajšom večernom rozhovore pre Českú televíziu poukázal na nízku verejnú podporu kabinetu premiéra Petra Nečasa i na jej parlamentnú podporu strany LIDEM, ktorú podľa jeho slov "nikto nevolil".

27.01.2013 11:40 , aktualizované: 12:32
ČR Česko voľby prezident 2. kolo Foto:
Budúci český prezident Miloš Zeman
debata (74)

Ako povedal, „táto vláda má dôveru dokopy ôsmich percent a prezident zvolený v priamej voľbe je čosi ako hlas občanov“. Zeman sa vyjadril aj ku spornej novoročnej amnestii dosluhujúceho prezidenta Václava Klausa. Expremiér potvrdil, že hneď po svojom príchode na Hrad bude chcieť vedieť, kto ju pripravoval a „dotyčného potom vyhodí“.

Porazený z druhého kola prezidentských volieb, minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg zase v rozhovore pre denník Mladá fronta DNES podotkol, že očakáva od Zemana „hádzanie polien medzi nohy“ vláde. Na druhej strane je však rád, že Václav Klaus nemusí emigrovať. Odkazoval tak na textovú SMS správu, ktorú v piatok zverejnili české médiá. V nej Klaus vyjadril zámer opustiť krajinu, ak sa Schwarzenberg stane jeho nástupcom.

Zeman chce riešiť investície i majetkové priznania

Miloš Zeman chce s politickými stranami rokovať o zákone o majetkových priznaniach a opatreniach na podporu investícií v českej ekonomike. Tieto kroky plánuje presadiť už v terajšom parlamente. Taktiež presadzuje, aby ľudia v komunálnych voľbách mohli vyberať osobnosti naprieč kandidátkami a nemuseli sa rozhodovať pre jednu stranu.

V súvislosti s majetkovými priznaniami nevylučuje, „že to za pokus stojí aj pri súčasnom zložení parlamentu“. „Nepochybujem o Senáte a možno že aj v Poslaneckej snemovni sa nájde mierna väčšina za tento zákon,“ povedal.

Nastupujúci prezident už v predvolebnej kampani zdôrazňoval, že zákon o preukazovaní pôvodu príjmov a majetku, vrátane možnosti konfiškácie nelegálne nadobudnutého majetku, je kľúčové pre boj s korupciou.

Zeman chce so stranami rokovať aj o ďalšom bode svojho prezidentského programu – podpore investícií. „Budem sa snažiť presvedčiť nielen sociálnu demokraciu, ale aj ostatné politické strany a myslím si, že práve to je téma pre prezidenta, že bez dostatočného objemu investícií nevytvoríme nové pracovné príležitosti a odsúdime sa k budúcej zaostalosti,“ vyhlásil.

Miloš Zeman zopakoval, že chce viac ako jeho predchodcovia Václav Havel a Václav Klaus navštevovať rokovania vlády a parlamentu. „Prezident samozrejme nemá zákonodarnú iniciatívu, ale môže ovplyvniť, alebo presvedčiť svojimi argumentmi určitú skupinu poslancov alebo senátorov, ktorí ju majú,“ dodal.

Veľkoplošná obrazovka s víťazom prezidentských... Foto: Reuters
CZECH-ELECTION/ Veľkoplošná obrazovka s víťazom prezidentských volieb Milošom Zemanom pred Pražským hradom.

Zeman: Fica považujem za dobrého priateľa

Miloš Zeman očakáva v budúcnosti ďalšie zlepšenie už aj tak vynikajúcich vzťahov medzi Českom a Slovenskom. Prijal tiež pozvanie slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča a jeho prvá zahraničná cesta bude smerovať na Slovensko. Informovala o tom televízia TA3.

„S pánom Gašparovičom sa veľmi nepoznám, ale zato sa poznáme veľmi dobre so slovenským premiérom Robertom Ficom, ktorého považujem za svojho dobrého priateľa,“ reagoval Zeman na novinársku otázku.

Český veľvyslanec na Slovensku Jakub Karfík upozornil, že kvalita česko – slovenských vzťahov začala akcelerovať práve v čase, keď bol českým premiérom Miloš Zeman. „Jeho zvolenie bude pre Českú republiku prínosom. Spolu so svojimi predchodcami Václavom Klausom a Václavom Havlom tvorí trojicu najvýznamnejších českých politikov. Je stálicou českej politiky, je rešpektovaný nie len priaznivcami, ale aj mnohými odporcami,“ povedal.

„Funkcia českého prezidenta nie je čisto reprezentatívna. Je vrcholnou autoritou, ktorá môže hovoriť do politiky aj nad rámec pomerne obmedzených ústavných právomocí,“ konštatoval Karfík s poznámkou, že za pozitívny signál považuje aj Zemanovo rozhodnutie navštíviť Slovensko ako prvé.

74 debata chyba