Tisíce ľudí demonštrovali v Paríži za homosexuálne manželstvá

Tisícov demonštrantov v nedeľu zaplavili francúzsku metropolu Paríž, kam prišli podporiť plány vlády zlegalizovať homosexuálne manželstvá vrátane umožnenia adopcií detí pre páry rovnakého pohlavia.

27.01.2013 19:18
debata (18)

Legislatívou v tejto oblasti by sa už tento utorok mal zaoberať francúzsky parlament. Prívrženci sobášov homosexuálov vyšli do ulíc dva týždne po tom, ako sa Parížom pochodovali státisíce och odporcov. Socialistický prezident Francois Hollande napriek protestom prisľúbil, že legislatívu nestiahne a naďalej ju podporuje. Šéf Elyzejského paláca navyše avizoval, že v prípade schválenia takzvaných registrovaných partnerstiev sa osobne zúčastní na slávnostných ceremóniách prvých zosobášených homosexuálov.

Francúzsky socialistický kabinet začiatkom novembra schválil návrh zákona, ktorý by mal v krajine zaviesť manželstvá osôb rovnakého pohlavia a umožniť takýmto párom osvojovať si deti. Podpora homosexuálnych zväzkov bola jedným z významných sľubov, ktoré odzneli začiatkom roka v rámci Hollandovej predvolebnej kampane. Inštitút manželstva by mal byť párom rovnakého pohlavia prístupný už v polovici roka 2013, a to napriek odporu zo strany francúzskej katolíckej cirkvi a iných skupín obyvateľstva. Posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že podpora homosexuálnych manželstiev síce klesla, no stále sa pohybuje nad 50 percentami.

18 debata chyba