Mussolini vykonal veľa dobrého, vyhlásil Berlusconi

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi v zákulisí slávnostnej akcie pri príležitosti nedeľňajšieho Dňa holokaustu povedal, že taliansky fašistický vodca Benito Mussolini vykonal mnoho dobrých vecí. Vraj aj napriek tomu, že jeho režim prijal rasové zákony, na základe ktorých došlo k deportáciám Židov do koncentračných táborov.

28.01.2013 09:31
Silvio Berlusconi Foto:
Silvio Berlusconi
debata (9)

Berlusconi podľa talianskych médií tiež vyhlásil, že chápe Mussoliniho spojenectvo s Adolfom Hitlerom. Mnohí talianski politici jeho slová odsúdili.

Mussolini sa stal v roku 1922 talianskym premiérom a zaviedol v krajine fašistický režim. V druhej svetovej vojne bol spojencom nacistického Nemecka. V roku 1943 jeho režim zvrhli a Mussoliniho zatkli, ale oslobodil ho nemecký výsadkár, ktorého vyslal Hitler. Koncom vojny padol do zajatia partizánov, ktorí ho 28. apríla 1945 spolu s jeho milenkou zastrelili.

„Vtedajšia vláda bola určite vystrašená zo silnejúceho a expandujúceho Nemecka a rozhodla sa byť radšej spojencom ako protivníkom,“ upozornil na Berlusconiho výrok taliansky denník La Repubblica. Mnoho talianskych politikov vraj označilo Berlusconiho slová za „nechutné“, „absolútny nonsens“, „znásilnenie histórie“ či „nehanebnosť“. Súčasný premiér Mario Monti vyhlásil, že „segregácia a antisemitizmus sú stále živé pojmy“ a zdôraznil, že „najnebezpečnejšia je ľahostajnosť“.

Valné zhromaždenie OSN prijalo v roku 2005 rezolúciu, v ktorej vyzvalo členské štáty, aby si pripomínali Deň pamiatky obetí holokaustu vždy 27. januára, teda v deň oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim v roku 1945.

9 debata chyba