Nechoďte sem, je tu nanič, odkazujú Briti

Celý čas prší, jedlo je mizerné, pracovných miest je málo a aj tie nie sú bohvieako zaplatené. Britská vláda údajne zvažuje negatívnu reklamnú kampaň, ktorá by odradila potenciálnych prisťahovalcov.

29.01.2013 11:00
debata (16)

Očierňovanie vlastnej krajiny je vraj naplánované pred otvorením pracovného trhu pre Rumunov a Bulharov. Kampaň, o ktorej vo veľkom píšu britské médiá, vláda oficiálne nepotvrdila. Downing Street však chystá zmenu testov pre udelenie britského občianstva.

„Musíme napraviť dojem, že sú tu ulice dláždené zlatom,“ vyjadril sa jeden z britských ministrov, ktorého tamojšie médiá nemenujú. „Tento rok uvidíte mnohé aktivity, ktoré sa budú snažiť ľuďom vysvetliť realitu britského života,“ cituje Daily Telegraph ďalší nemenovaný zdroj, tentoraz z britského ministerstva vnútra. „Hlavný odkaz bude, že nemôžu očakávať zbohatnutie zo sociálnych dávok a že čo sa týka pracovných miest, panuje tu veľká konkurencia.“ Počnúc budúcim rokom začnú pre Bulharov a Rumunov v Spojenom kráľovstve platiť rovnaké podmienky ako pre zvyšné členské štáty únie. Občania oboch balkánskych štátov sa budú môcť bez obmedzení uchádzať o zamestnanie a nebudú na príchod na ostrovy potrebovať pracovné povolenie.

Mnohí Briti sa obávajú prílevu chudobnejších Európanov z východu únie a zvýšenia tlaku na pracovné miesta, ale aj na trh s nehnuteľnosťami. „Vzhľadom na to, že máme už teraz nedostatok domov, akýkoľvek prílev z Rumunska a Bulharska spôsobí problémy – a to nielen na trhu s nehnuteľnosťami, ale i so sociálnym bývaním,“ citoval denník Guardian štátneho tajomníka pre samosprávy Erica Picklesa. Vláda tvrdí, že Rumunov a Bulharov určite nebude toľko ako v roku 2004, keď Londýn zrušil obmedzenia pre nové členské štáty. Už vtedy sa však Briti pomýlili o státisíce.

Odstrašujúca kampaň sa spomína v súvislosti s rastúcim euroskepticizmom. Mobilizuje sa aj radikálne krídlo vládnucej Konzervatívnej strany, ktoré by chcelo znova sprísniť možnosti práce v Británii pre cudzincov. Downing Street tak vraj bude chcieť svojim občanom ukázať, že aktívne predchádza prílevu chudobných Východoeurópanov.

Kampaň by bola v priamom protiklade s financiami vynaloženými na propagáciu Británie pred olympiádou.

Obraz, aký by vraj mala v Rumunsku a Bulharsku vykresliť, sa líši aj od oficiálnej príručky pre cudzincov, ktorí sa chcú v Spojenom kráľovstve usadiť. Tá sa začína slovami: „Británia je fantastické miesto na život – moderná prekvitajúca spoločnosť.“

Aj uchádzačov o britské občianstvo čaká zmena. V testoch už nebudú musieť preukazovať praktické znalosti života v Británii, ale skôr to, čo o svojej novej vlasti vedia. „Namiesto informácií o tom, ako žiadať o sociálne dávky, povzbudzujú účasť na britskom živote,“ komentoval zmeny minister pre prisťahovalectvo Mark Harper. Z testov preto zmiznú „všedné informácie o vodomeroch, cestovných poriadkoch či používaní internetu“. Namiesto toho budú musieť uchádzači o občianstvo preukázať znalosti britskej histórie, vedy a kultúry.

Jednou zo vzorových otázok je: „Aký prehistorický monument stále stojí v grófstve Wiltshire?“

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba