Izrael udrel v suverénnej Sýrii

Deň po tom, čo Tel Aviv premiestnil batérie amerických protiraketových striel Patriot na sever k Hajfe, izraelské lietadlá zaútočili na ciele v Sýrii. Podľa izraelskej verzie išlo o preventívny úder na kolónu vozidiel prevážajúcich nebezpečné zbrane pre hnutie Hizballáh v Libanone.

01.02.2013 08:35
patriot Foto:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (v strede) a minister obrany Ehud Barak (v strede vľavo) počas návštevy jednej z batérií obranného systému dislokovaného pri Aškelone na juhu Izraela.
debata (52)

Napríklad ruské protivzdušné rakety SA-17, ktoré Sýria dostala po tom, čo Izrael roku 2007 bombardoval a ťažko poškodil sýrsky jadrový reaktor v regióne Deír al-Zor. Damask však tvrdí, že izraelské letectvo zaútočilo na výskumné vojenské stredisko pri Damasku.

„Pravda môže byť jedno i druhé. Podľa známeho jednou ranou zabiť dve muchy,“ pripúšťa na adresu špekulácií The Wall Street Journal, odvolávajúc sa na dobre informovaný americký zdroj. Podľa neho vraj Hizballáh ochraňuje zásoby zbraní aj na vojenských základniach v Sýrii. Teda nielen na hranici s Libanonom.

Neoficiálne Washington potvrdil útok, Tel Aviv mlčí a Moskva „preveruje“, aspoň do štvrtkového večera, informácie denníka The New York Times o izraelskom nálete na ciele v Sýrii. „Ak sa informácie potvrdia, máme do činenia s nevyprovokovanými útokmi na ciele nachádzajúce sa na území zvrchovaného štátu. Bolo by to nehorázne porušenie Charty OSN a je to neakceptovateľné, nech už je útok odôvodňovaný akýmikoľvek motívmi,“ obsahuje oficiálna reakcia ruského ministerstva zahraničných vecí.

A motívy môžu byť rôzne. Od pokračujúceho povolebného kurzu premiéra Benjamina Netanjahua, formujúceho novú vládu, až po signál Iránu, ktorý podľa izraelskej pravice ohrozuje bezpečnosť židovského štátu.

„Tel Aviv môže však bombardovať aj pozície sýrskych povstalcov. Izrael totiž neskrýva obavy, že v prípade zmeny moci v krajine sa do ich rúk dostanú nebezpečné zbrane,“ upozorňuje politológ Vladimir Achmedov. Ako povedal pre agentúru RIA Novosti, Izrael tak paradoxne môže „aktivizovať postoj USA a Ruska s cieľom vážne sa zaoberať situáciou v Sýrii, ktorú v posledných dňoch zatienili udalosti v Mali“.

Podľa neho to môže zblížiť spoločné úsilie Washingtonu a Moskvy pri riešení odovzdania moci v krajine do rúk prechodnej vlády. Inak vraj hrozí, že v prehlbujúcom sa chaose sa môžu predovšetkým zbrane hromadného ničenia dostať do rúk skupín islamských extrémistov. „A aby sa tak nestalo, Izrael urobí všetko pre svoju bezpečnosť. Bez ohľadu na to, ako bude reagovať svetová verejnosť či zasiahnutý suverénny štát,“ dodáva ruský analytik Sergej Demidenko.

Izrael má bohaté skúsenosti s blokovaním dodávok zbraní silám naladeným k nemu nepriateľsky. Hlavne sa to týka hnutí Hamas a Hizballáh. Zvyčajne o preventívnych úderoch mlčí. Podľa niektorých izraelských, ale aj západných politológov ide o snahu vyhnúť sa rastu nepriateľstva proti židovskému štátu vo svete.

Izraelské „preventívne“ údery

  • IRAK: Jún 1981 – Operácia Opera známa ako operácia Babylon alebo Ofra – letka F-16A v sprievode strojov F-15A bombardovala a ťažko poškodila iracký jadrový reaktor Osirak (iracké označenie: Tammuz 1).
  • LIBANON: Júl 2006 – Izraelské letectvo bombardovalo v južnom Libanone rozhlasové vysielače severne od Bejrútu. Bomby zasiahli aj blízku vojenskú základňu. Zasiahnuté boli aj nákladné vozidlá prevážajúce zásoby liekov a potravín.
  • SÝRIA: September 2007 – Operácia Ovocný sad, útok na jadrový reaktor v regióne Deír al-Zor.
  • SUDÁN: Október 2012 – Izraelčania zničili konvoj s 200 tonami zbraní.

    November 2012 – Štyri izraelské lietadlá bombardovali zbrojovku Jarmú v Chartúme, čo potvrdili aj satelitné snímky.

  • SÝRIA: Január 2013 – Izraelský nálet na výskumné vojenské stredisko pri Damasku. Izraelská verzia: bol to útok na konvoj prevážajúci najmodernejšie protilietadlové a protiraketové zbrane libanonskému hnutiu Hizballáh. (TA)

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba